Akut vírusos májgyulladás

A fertőző vírus csókolódzás, nemi érintkezés, széklet, élelmiszerek, tej, ivóvíz és orvosi fecskendő közvetítésével terjed. A székletről legyek vihetik át élelmiszerekre. Az embereknek mindössze 5%-a betegszik meg, valószínűleg azért, mert tünetszegény vagy tünetmentes fertőzésen mindenki többször átesik. A betegség csecsemőkorban ritka, óvodás-, iskolás- és felnőttkorban gyakoribb.

májgyulladás, hepatitis | Orvos a családban 1991 ;   Medicina Kiadó | Szendei, Á.
Tünetek. A járványos májgyulladás lappangási ideje 15--40 nap közt, a szérum által közvetített (ún. inokulációs vagy szérumhepatitisz) sárgaságé 3-4 hónap közt váltakozik. A járványos májgyulladás szájon keresztül terjedő változatát a hepatitisz-A, a nyálkahártya vagy bőrsérülésen keresztül a vér útján történő fertőzést a hepatitisz-B vírus okozza. A betegség gyomorrontás tüneteivel: émelygéssel, hányással, puffadással, májtáji érzékenységgel kezdődik. Gyakori tünet a felső légutak hurutja, az ízületi fájdalom és a bőrkiütés is. 3-21 napig tartó bevezető szak után lép fel a sárgaság, amely általában 4-6 hét múlva szűnik meg. A sárgasággal egy időben a vizelet sörbarnává, a széklet pedig agyagszínűvé válik. A sárgaság megszűnése után hosszabb-rövidebb (átlag 2-4 hetes) lábadozás következik, gyengeséggel, fáradékonysággal. Előfordul az is, hogy a heveny májgyulladás nem gyógyul meg a leírt időn belül, hanem elhúzódik, vagy akár idültté válik. Ritka szövődmény: az epeútgyulladás.

Gyógyítás. Még jó közérzet esetén is feküdni kell. A vírus ellen ható speciális gyógyszerünk nincsen. Az étrend könnyen emészthető szénhidrátokat (burgonya, dara, rizs, piskótafélék), zsírtalan fehérjéket (borjú, szárnyas, hal, sovány sajt, tehéntúró) tartalmazzon. Ha a beteg tűri: tojást, aludttejet, joghurtot is fogyaszthat.

Legfontosabb a zsír kerülése. A felkelés időpontját az orvos szabja meg.

Megelőzés. A sárgaságos beteget kórházban kell elkülöníteni, ahol a használati tárgyak folyamatos fertőtlenítése biztosítva van. Az otthoni fektetés csak akkor engedélyezhető, ha nincs gyermek a családban és ha az ápoló sem jut kapcsolatba gyermekközösséggel, élelmiszerkészítő, vagy -árusító intézménnyel. Az olyan gyermekközösség tagjait, ahol járványos májgyulladás fordult elő, gammaglobulinnal kell oltani és 25 napig zárlat alatt tartani.

Különös gondot kell fordítani a használati tárgyak - elsősorban az orvosi fecskendő - gondos csírátlanítására. Használat után a fecskendőket alapos tisztítás után legalább 40 perces főzéssel vagy autoklávban kell , gázzal sterilezni. Újabban egyes országokban a B-vírus-fertőzés ellen védőoltásban részesítik a veszélyeztetett személyeket.

Csökkenti a fertőzést az egyszerhasználatos tűk és fecskendők alkalmazása, továbbá az is, hogy kizárják a véradásból azokat az embereket, akik akár átestek inokulációs májgyulladáson, akár azt tünetmentesen vészelték át, hogy ezáltal a fertőzésveszélyt csökkentsék.

| májgyulladás, hepatitis
2003-01-08 13:35:45
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop