Kinek ajánlott az agyhártyagyulladás elleni védőoltás?

védőoltás, agyhártyagyulladás, meningococcus, vírusos agyhártyagyulladás | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Kedves Doktornő!

Arra lennék kíváncsi, hogy kiknek ajánlott védőoltást kapniuk a vírusos agyhártyagyulladás ellen? Budapesten élünk, gyermekeim (12 és 15 évesek). Nagyon félek, hogy ők is megkaphatják ezt a betegséget, viszont ellenvéleményeket is hallok a védőoltásról. Gyengítik az immunrendszert, nem nyújt végleges védelmet, és hát a gyerekek ma már annyi védőoltásban részesülnek, hogy a szervezetük nem győzi feldolgozni azokat. Úgy tudom, hogy az oltás csak az A és a C vírus ellen véd, a B-nek jelenleg nincs ellenszere. Egyre több a beteg, be kell oltani - mondják. Az A és a C vírusos agyhártyagyulladást lehet gyógyítani - állítják mások. De mi van, ha nem ismerik fel időben? Gyerekek halnak meg 24 óra alatt! De félek az esetleges mellékhatásoktól is.

Válaszát előre is köszönöm!

A védőoltás a meningococcus által okozott, bakteriális, tehát nem a vírusos eredetű agyhártyagyulladás ellen véd. Természetesen a védőoltások az immunitást nem gyengítik, hanem éppen az adott kórokozó ellen "azonnal használható" ellenanyag képződik a vérben, azonnali védekezés indulhat el.

Természetesen a védőoltás csak a meningococcus baktérium okozta agyhártyagyulladás (meningitisz) ellen véd, ugyanakkor számos más kórokozó is okozhat hasonló kórképet. A meningococcus azért került előtérbe, mert összezárt, nem túl tiszta körülmények között élő embereknél gyakoribb az előfordulása.

Az is igaz, hogy lehetetlen minden kórokozó ellen védekezni, együtt élnek velünk, például az emberek 5%-a hordozza a torkában a meningococcust anélkül, hogy megbetegedne. Annak ellenére, hogy az oltásnak is van mellékhatása (igen ritkán) senkit sem beszélnek le róla, legfeljebb nem beszélik rá azokat, akik nem tartoznak a veszélyeztetett csoportba, (krónikus betegek, katonák, kollégisták, stb.)

Ha lebeszélném és mégis megkapná a betegséget, az nagyon nem lenne jó, de ugyanígy lelkiismeretfurdalást okozna, ha az igen ritka mellékhatás miatt megbetegednének a gyerekek. Végül is a közösségbe járó kisgyereket, a veszélyeztetetteket kell oltani, és nem az egész népességet

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| védőoltás, agyhártyagyulladás, meningococcus, vírusos agyhártyagyulladás
2002-07-11 13:53:47

Web Design & Development Prowebshop