Igen hatásosnak bizonyult az agyhártyagyulladás elleni védőoltás Afrikában

Igen hatásos védettséget nyújtott az afrikai országokban az az új védőoltás, amelyet célzottan az agyhártyagyulladás Afrikában gyakori típusa, a meningitis A ellen fejlesztettek ki - közölték kutatók.

Szinte egyetlen új A típusú meningitis-fertőzést sem találtak a szakemberek a közép-afrikai Csád három térségében 2011-ben MenAfriVac vakcinával beoltott körülbelül 1,8 millió ember körében.

A 2012-es járványidőszakban regisztrált új esetek száma százezer lakosból mindössze 2,5-re csökkent, míg az oltással nem védett, többi csádi régióban százezer lakosból 43,6 fertőzöttet találtak. Az új fertőzések között feljegyezték a meningitis A-n kívül más típusú agyhártyagyulladások eseteit is - olvasható a Lancet brit orvosi hetilapban ismertetett tanulmányban.

A járványos agyhártyagyulladás (latin nevén Meningococcus meningitis) a levegőbe került baktériumok belélegzésével terjed. Az agyhártyák gyulladását okozza, ami megfelelő kezelés nélkül halálos lehet.

A fertőzést többféle meningococcus baktérium okozhatja, közülük az A típus számlájára írható az afrikai megbetegedések 80-85 százaléka. Afrikában a száraz évszakban minden 2-10 évben kitör a járvány, amely leginkább a gyerekeket és a fiatal felnőtteket fenyegeti.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 450 millióan élnek a Szenegáltól Szomáliáig terjedő, "agyhártyagyulladás-övezetnek" nevezett területen. Az utolsó nagy járvány 2009-ben tört ki, ennek során körülbelül 88 ezer fertőzést és 5300 halálesetet jelentettek a WHO-nak.

Miután 2010-ben Burkina Fasóban is bevezették a MenAfriVac védőoltást, a kontinensen több mint százmillióan váltak védetté.

"Rendkívül bíztató ez azon országok számára, amelyek még nem alkalmazzák a vakcinát. Eredményeink lenyűgözőek, noha a védőoltás elterjesztésében még csak félúton járunk" - nyilatkozott az AFP francia hírügynökségnek Jean-Marie Okwo-Bele, a WHO vakcinációs osztályának igazgatója.

| agyhártyagyulladás, védőoltás
2013-09-16 11:05:33

Web Design & Development Prowebshop