Romániában 18-ra emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma

Újabb kisgyerek halt meg kanyaróban Romániában, ezzel tizennyolcra emelkedett a halálos esetek száma - közölte pénteken a román média.

Romania, járvány, kanyarójárvány | MTI Hírek13 | MTI
A tizennyolcadik áldozat egy kétéves, nagymamájára bízott, beoltatlan, anyakönyvi bejegyzésben sem szereplő kislány, aki a Dolj megyei Bailesti városának határában élő roma közösségből származott - adta hírül a román közszolgálati televízió. Miután a városi kórházba megfázás gyanújával beszállított kislányon a kanyaró tüneteit fedezték fel az orvosok, átszállították a krajovai (Craiova) járványkórházba, ahol azonban a héten belehalt a betegség szövődményeibe. Utóbb beigazolódott, hogy kanyarója volt.

Az Adevarul című liberális lapnak a Dolj megyei közegészségügyi intézet vezetője, Stefan Popescu csütörtökön úgy nyilatkozott: a kanyarójárvány főleg a roma közösségekben üti fel a fejét, a külföldről hazatérő gyerekek az otthoni közösségben elkapják a betegséget. Felhívta a figyelmet, hogy Dolj megyében nem mindegyik családorvosi rendelő rendelkezik oltóanyaggal: több helyütt kifogyott a vakcina, amit csak akkor tudnak pótolni a hatóságok, ha az orvos jelzi a hiányt.

Romániában a héten 4075-re emelkedett az igazolt kanyarós esetek száma a betegség tavaly februári megjelenése óta - közölte honlapján az országos közegészségügyi intézet (INSP) pénteken. A legtöbb halálos áldozatot Arad megyében szedte a járvány, ahol már öten haltak meg kanyaróban. Négy-négy halálos áldozatról érkezett jelentés Temes illetve Dolj megyéből, hárman haltak meg kanyaróban Krassó-Szörény megyében, és egy-egy áldozatot követelt a járvány Szatmár megyében, illetve Bukarestben.

Az INSP a kanyaró elleni oltást népszerűsítő kampánnyal próbálja megelőzni a járvány terjedését, és azt szorgalmazza, hogy minden 9 hónapot betöltött és 9 évesnél nem nagyobb gyereket oltassanak be szüleik, ha eddig nem tették. A kanyaró az ország 40 megyéje közül 37-ben megjelent már.

hirdetés
hírdetés