ÚJ

Szamárköhögés

A szamárköhögés (pertusszisz) a Bordetella pertussis baktérium által okozott nagyon fertőző betegség. Általában elhúzódó, magas hangmagasságú, mély bordaközi behúzódással járó légzésben végződő köhögési rohamokat okoz, ami a szamár ordításához hasonlít.


A szamárköhögés az újszülöttekre veszélyes betegség

A szamárköhögés, bár kötelező védőoltás van ellene, az újszülöttekre és csecsemőkre veszélyes betegség - mondta a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke.


Szamárköhögés elleni, orron át beadható vakcinát teszteltek sikerrel

Szamárköhögés elleni, orrspray-ben beadható vakcinát teszteltek sikerrel francia kutatók. Egyetlen adagja elég lehet, hogy a hat hónaposnál fiatalabb babákat megóvja a betegségtől - derült ki egy kis létszámon végzett kutatásból.


Megelőzhető lett volna a pilisszentlászlói szamárköhögés járvány?

Magyarországon 10-30 szamárköhögéses beteget kezelnek minden évben, jellemzően csecsemőket, akik felnőttektől, nem ritkán saját szüleiktől kapják el a fertőzést. Az életveszélyes megbetegedés elkerülése érdekében az Országos Epidemiológiai Központ hivatalos ajánlásában hívta fel a gyermeket tervező szülők és családtagjaik figyelmét az emlékeztető oltás beadatására, hiszen a csecsemők fél éves korukig fokozott veszélyben vannak.


ÁNTSZ: aki be volt oltva, annak nem kell tartania a szamárköhögéstől

Aki megkapta a korának megfelelő védőoltást, annak nem kell aggódnia a pilisszentlászlói iskolában igazolt szamárköhögés-járvány miatt - közölte Ócsai Lajos, az Állami pegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) járványügyi főosztályának vezetője az MTI-vel szombaton.


Rohamosan emelkedik a szamárköhögéses megbetegedések száma az Egyesült Államokban

Az utóbbi fél évszázad legsúlyosabb szamárköhögés-járványa van kialakulóban az Egyesült Államokban, ahol mostanra 18 ezerre emelkedett a megbetegedések száma.


Tanulmány: a szamárköhögés elleni vakcina hatékonysága 3 év után csökken

A kisgyerekeknek adott szamárköhögés (pertussis) elleni védőoltás három év elteltével elveszti hatékonyságát - állapították meg amerikai kutatók.


A felnőttek valószínűleg nem terjesztik a szamárköhögést

A szamárköhögés többnyire gyermekközösségekben terjed, így a tinédzserek és a felnőttek oltása teljesen felesleges lehet - állítják amerikai kutatók, akik a betegség terjedésének társadalmi "mintázatát" vizsgálták, s eredményeiket a Science legújabb számában közölték.


Szamárköhögés brit iskolás gyermekeknél

A British Medical Journalban megjelent tanulmány szerint a makacs köhögésben szenvedő iskolás gyerekek nagy részénél a közelmúltban szamárköhögéses fertőzés zajlott el, még akkor is, ha a legtöbbjüket beoltották a betegség ellen.


Szamárköhögés (pertusszisz)

Baktérium okozta, heveny cseppfertőzéssel terjedő betegség. A szamárköhögés köhögési típusa igen jellegzetes: 5-10 szaggatott, rövid köhögés jelentkezik, melynek végén légzési szünet alakul ki. A légzési szünetet követően húzó jellegű, hangos, összhatásában a szamárordításra jellemző belégzés jön létre. Ez a légzési hang adta a betegség magyar nevét is. A kór előrehaladott stádiumában 30-40 roham is felléphet naponta, a rohamok hányással fejeződnek be.


1 |

Web Design & Development Prowebshop