Bin Laden bosszúja, a gyermekbénulás

A terrorizmus elleni harc szempontjából Osama bin Laden tavalyi likvidálása sikernek számít. A gyermekbénulás elleni harc szempontjából azonban kudarc.

vírus, fertőzés, oltás, gyermekbénulás, polio, vírus | InforMed Hírek10   InforMed | Glanz, J.
A Guardian brit lap tavaly arról tudósított, hogy egy orvos, Shakil Afridi a CIA megbízásából Abbotabad-ban oltási kampányt végzett, azért, hogy bin Laden DNS-ének nyomaira bukkanjon. Lényegtelen, hogy igaz-e a történet. Afridit röviddel a bin Laden elleni támadás után letartóztatták és később 33 évi börtönre ítélték.

Annak sincs jelentősége, hogy Affridi nem gyermekbénulás, hanem hepatitis elleni védőoltást adott. Oltóanyag cseppekkel ugyanis Affridi nem juthatott volna hozzá bin Laden gyermekeinek DNS-éhez, bár az sincs bizonyítva, hogy ezt az apa azonosítására fel lehetett volna használni. Tény viszont az, hogy a sajtóhírek megjelenése óta oltást adó orvos nem merészkedik Warizistan tartományba. A múlt hónapban a Taliban tudomására adta a WHO-nak, hogy addig, amíg a robotrepülő támadásokat nem állítják le, addig a védőoltási kampányokat nem folytathatják.

Warizistan ritkán lakott terület, de a Taliban által uralt területekről az emberek gyorsan átjutnak Pakisztánba, ahol a 3 év alatti gyermekek 40 százaléka nincs beoltva gyermekbénulás ellen, ezért ott bármikor újra járvány léphet fel.

A kockázat reális, ezt az elmúlt években többször bizonyították. A vírust Indiából Angolába, máskor Nigériából a környező országokba, máskor zarándokok egészen Jemenig és Indonéziáig behurcolták. Indiából a vírus Tadzsikisztánba ugrott, mely egyébként a WHO európai régióhoz tartozik. Ismert egy Pakisztánból Kínába történt export is, ahonnan a gyermekbénulás korábban már eltűnt.

Az amerikai csapatok bin Laden elleni akciója bizalmatlansághoz vezetett, mely egyébként az iszlám világban általános. Az oltóanyag cseppek adását vallási okból tiltják, illetve azzal érvelnek, hogy sterilizálás és HIV fertőzés terjesztésére használhatók. Gyakran csak a gyermekbénulás fellépése győzi meg a lakosságot az újabb oltás szükségességéről.

A jelenlegi ismét kedvező számok így újra változhatnak. A gyermekbénulás csak akkor tekinthető kiirtottnak, ha hosszabb ideig sehol nem betegszik meg egyetlen gyermek sem. A gyakori rejtett fertőzések és vakcina polio miatt a védőoltások adása után is egy ideig várakozni kell.

Forrás: WHO
| gyermekbénulás, polio, vírus, fertőzés, oltás
2012-07-16 14:04:24
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop