Legutóbbi cikkek

Hivatalosan rubeolamentessé nyilvánították az amerikai kontinenst

A világon elsőként Észak- és Dél-Amerikát hivatalosan is rubeolamentessé nyilvánította az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) csütörtökön.


Rubeola (rózsahimlő)

A betegséget vírus okozza. Heveny cseppfertőzéssel terjedő, nem jellegzetes kiütéssel, esetleg nyirokcsomó-megnagyobbodással járó, döntő többségében igen enyhe gyermekbetegség.
A rubeola azonban veszélyt jelent a magzatra: amennyiben fogékony nő korai terhessége idején fertőződik, a magzatnál fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki. Ez az ún. kongenitális rubeola szindróma.


Rózsahimlő (rubeola)

Közvetve nem, csak közvetlen cseppfertőzés útján terjed. 3-12 éves kor között a leggyakoribb. Vírusa kevésbé fertőz, mint a kanyaróé. Ugyancsak végleges védettséget hagy maga után.


Rózsahimlő (rubeola)

A rózsahimlő (rubeola, 3 napos kanyaró) fertőző, enyhe tünetekkel, így ízületi fájdalommal és kiütésekkel járó vírusos megbetegedés. A rózsahimlő főleg fertőzött ember köhögésével a levegőbe jutatott vírust tartalmazó parányi nedvességcseppek belélegzésével terjed. Közeli kapcsolat fertőzött személlyel szintén terjesztheti a betegséget. A beteg már egy héttel a tünetek megjelenése előtt fertőző, és az is marad a tünetek eltűnését követő egy héten keresztül. Születés előtt fertőződött csecsemő a születés után több hónappal is fertőző lehet. A rózsahimlő kevésbé fertőző, mint a kanyaró és sok gyermek soha nem kapja el a betegséget. Mégis a rubeola veszélyes betegség, különösen terhes nőkben.


Progresszív rubeolás agyvelőgyulladás (panenkefalitisz)

A progresszív rubeolás panenkefalitisz nagyon azoknak a gyermekeknek ritka, az agyat érintő, egyre súlyosbodó betegsége, akik még a méhen belül rubeolavírussal találkoztak és ennek következtében veleszületett fejlődési rendellenességük alakult ki.


Rubeóla, napjaink járványa

A rubeóla, vagy rózsahimlő vírus okozta, klasszikus, járványos fertőző betegség. Mindenki hallott róla, közvetlenül vagy közvetve találkozott vele. Enyhe betegség, egy hét alatt a legtöbb esetben spontán gyógyul, éppen ezért hajlamos az ember könnyedén venni.


Web Design & Development Prowebshop