Hirdetés

Rózsahimlő (rubeola)

A rózsahimlő (rubeola, 3 napos kanyaró) fertőző, enyhe tünetekkel, így ízületi fájdalommal és kiütésekkel járó vírusos megbetegedés. A rózsahimlő főleg fertőzött ember köhögésével a levegőbe jutatott vírust tartalmazó parányi nedvességcseppek belélegzésével terjed. Közeli kapcsolat fertőzött személlyel szintén terjesztheti a betegséget. A beteg már egy héttel a tünetek megjelenése előtt fertőző, és az is marad a tünetek eltűnését követő egy héten keresztül. Születés előtt fertőződött csecsemő a születés után több hónappal is fertőző lehet. A rózsahimlő kevésbé fertőző, mint a kanyaró és sok gyermek soha nem kapja el a betegséget. Mégis a rubeola veszélyes betegség, különösen terhes nőkben.

rózsahimlő, rubeola |

InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K

A terhesség első 16 hetében (főleg a 8.-10. hétig) fertőződött nő elvetélhet, előfordulhat halvaszülés vagy a születendő újszülöttnek veleszületett fejlődési rendellenességei lehetnek. Fiatal felnőtt nők kb. 10-15%-ának nem volt soha rózsahimlője, így fennáll annak a kockázata, hogy a terhesség korai szakaszában fertőződve a gyermek súlyos veleszületett fejlődési rendellenességekkel születik.

A járványok szabálytalan időközökkel, tavasszal fordulnak elő, nagy járványok kb. 6-9 évente. Az Egyesült Államokban a rózsahimlő esetszáma és a rózsahimlővel születés előtt fertőzött csecsemők száma 1988-ban növekedésnek indult, de ez a tendencia 1991-ben elérte a csúcsát. Jelenleg az esetek száma alacsonyabb mint régebben bármikor. Egyszeri rubeolafertőzés egész életre szóló védelmet nyújt.

Tünetek és kórisme

A tünetek kb. 14-21 nappal a fertőzés után kezdődnek. Gyermekekben a betegség egy-öt napos enyhe rosszulléttel, a nyak és a tarkótáj nyirokcsomóinak duzzadásával, és esetleg ízületi fájdalmakkal kezdődik. A torok nem fájdalmas, de a betegség kezdetén vörös lesz. Ezek a korai tünetek esetleg nagyon enyhék, vagy egyáltalán meg sem jelennek serdülőkben és felnőttekben. Enyhe kiütések is kialakulhatnak és kb. három napig tartanak. A kiütések az arcon és a nyakon kezdődnek, majd gyorsan terjednek a törzsre, a karokra és a lábakra. Ahogy a kiütések eltűnnek, a bőr enyhén vöröses lesz (pír), különösen az arcon. A szájpadláson megjelenő rózsaszínű foltok később vörös pírrá olvadnak össze és a szájüreg hátsó részéig terjednek.

A diagnózis a jellegzetes tüneteken alapul. Sok rubeolás esetet azonban tévesen diagnosztizálnak, vagy a betegség olyan enyhe, hogy észrevétlen marad. Terhesség alatt igen fontos biztos diagnózist felállítani; ez a vérben megjelenő, rubeolavírus elleni antitestszint mérésével lehetséges.

Kórjóslat és szövődmények

A legtöbb rózsahimlős gyermek teljesen meggyógyul. Tizenéves fiúk és férfiak átmeneti fájdalmat érezhetnek a herékben. A nők több mint egyharmadánál ízületi gyulladás vagy fájdalom alakul ki. Ritka esetekben középfülgyulladás (otitisz média) fordulhat elő. Az agyvelő fertőzése (enkefalitisz) ritka, olykor azonban halálos szövődmény. A rózsahimlő terhes nőkben a magzatra nézve nagyon veszélyes lehet, veleszületett fejlődési rendellenességeket, halvaszülést vagy vetélést okozhat.

Megelőzés és kezelés

A rózsahimlő elleni oltás egyike a gyermekkori rutin védőoltásoknak. Az oltást általában mumpsz és kanyaró elleni oltóanyaggal kombinálva izomba adják.

A rózsahimlő tünetei ritkán súlyosak annyira, hogy kezelésre lenne szükség. A középfülgyulladástn antibiotikummal lehet kezelni, de az agyvelőgyulladás semmilyen kezeléssel nem gyógyítható.

rózsahimlő, rubeola

2009-02-25 19:42:35

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop