Hirdetés

A bárányhimlő elleni vakcina bevált a krónikus gyermekkori vesebetegségekben

Vannak olyan kritikus stádiumban lévő vesebeteg gyermekek, akiknek vesetranszplantációra van szükségük. A transzplantáció után az immunszupresszív szerek miatt ezeket a gyerekeket fokozottan veszélyezteti az egyéb fertőzések mellett a bárányhimlő és annak komplikációi, beleértve az tüdőgyulladást, az agyvelőgyulladást és halált.

bárányhimlő, vesebeteg, vakcina, vesebetegség, varicella |

InforMed Hírek 2003 ;1   InforMed | Farkas, M.

A vakcina fontos része az utolsó és az utolsó előtti stádiumban lévő vesebeteg gyermekek kezelésének.
A varicella vakcina kis dózisban gyengített bárányhimlő vírust tartalmaz, ami az immunrendszer memóriáját felfrissítve elősegíti a védekező választ.
Egészséges, 12 év alatti gyermekeknél egy oltás ajánlott, a dupla adagra csak kamaszoknak van szükségük. Védőoltás nélkül a fertőzés azok a gyermekeknél, akiknek az immunrendszere valamilyen ok miatt gyenge - pl. genetikai rendellenesség vagy gyógyszeres kezelés folytán-, komoly szövődményeket okozhat.
Három év alatt a Southwest Pediatric Nephrology Study Group kutatói 96 krónikus vesebeteg gyermeket vizsgáltak, akik még nem estek át a bárányhimlőn. Minden gyermek két oltást kapott, amely nagyobb adag a szokásosnál. Oltás után fellépő komolyabb mellékhatásról nem érkezett bejelentés.
A három éves utánkövetés során minden gyermeket megvizsgáltak -azt a 16 gyermeket is, akik vesetranszplantáció után kapták a vakcinát- és mindegyiknél kimutatható volt a varicella elleni antitest, 87%-nál pedig az antitest szint megtartott volt, még 3 év után is.
bárányhimlő, vesebeteg, vakcina, vesebetegség, varicella

2005-05-20 13:54:35

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop