Paracetamol mérgezés

Több mint 100 paracetamol tartalmú készítmény kapható vény nélkül. Sok készítmény van forgalomban folyadék, tabletta és kapszula formájában gyermekek számára. A paracetamol nagyon biztonságos gyógyszer, de nem ártalmatlan. Nagy mennyiségű paracetamol túlterheli a májat, így az nem képes lebontani a gyógyszert ártalmatlan köztitermékekké. Ennek következményeként a májat súlyosan károsító mérgező anyag termelődik. A paracetamol mérgezés a serdülőkort még el nem ért gyermekekben ritkán halálos kimenetelű; ennek oka nem teljesen érthető. Tizenkét évesnél idősebb gyermekeknél, a felnőttekhez hasonlóan, túladagolás esetén fennáll a májkárosodás kialakulásának veszélye

paracetamol, túladagolás, mérgezés | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Tünetek

A paracetamol túladagolás tünetei négy lépcsőben fordulnak elő:

 • 1. stádium (első néhány óra): Ha valamilyen tünet egyáltalán kialakul, az csak nagy mennyiség fogyasztása esetén jelenik meg. A személy nem tűnik betegnek.
 • 2. stádium: (24 óra után): Gyakori a hányinger és a hányás. A vizsgálatok kóros májműködés jeleit mutatják.
 • 3. stádium: (3-5 nappal később): A hányás folyatódik. A vizsgálatok szerint a máj már alig működik. Megjelennek a májelégtelenség tünetei.
 • 4. stádium (5 nap után): A beteg meggyógyul vagy májelégtelenség tünetei között meghal. Kezelés
 • Fel kell hívni a Mérgezési Központot, hogy megmondják, vajon szükséges-e kezelés. Ha igen, otthon sürgősségi ellátás kezdhető. A gyermeknek azonnal ipekakuána szirupot lehet adni, hogy a hányást és a gyomor kiürülését idézzék elő. Sürgősségi osztályon az orron keresztül csövet helyezhetnek a gyomorba, és a gyomrot vízzel kimossák. Aktív szén adható a csövön keresztül a maradék paracetamol megkötése céljából, mielőtt az a véráramba bejuthatna. A paracetamol vérszintjét a bevétel után 4-6 órával megmérik, és a vizsgálatot szükség szerint megismétlik.

  Ha a gyermek nagy mennyiségű paracetamolt nyelt le, és különösen akkor, ha a vérszint is magas, a szén eltávolítása után rendszerint acetilciszteint adnak a paracetamol toxicitásának csökkentésére.

  Mivel a májelégtelenség befolyásolhatja a véralvadást, K1-vitamin (fitonadion) adható injekció formájában, hogy megakadályozza ezt a hatást. A gyermeknek szüksége lehet friss fagyasztott plazma vagy véralvadási faktorok transzfúziójára.

  Előzőleg egészséges gyermekben a máj általában nem károsodik tartósan a paracetamol túladagolásból történő felépülés után. Az idült mértéktelen használat vagy az ismételt túladagolás hatásai azonban ismeretlenek.

  | paracetamol, túladagolás, mérgezés
  2009-02-24 12:23:35
  hirdetés
  hírdetés

  Web Design & Development Prowebshop