Fuldoklik a gyermek. Mit tegyünk?

Vajon megakadályozhatók-e a fulladásos esetek? Mit lehet tenni, ha a gyermek hirtelen fuldoklani kezd?

fulladás, félrenyelés, gyerek | InforMed Hírek14   InforMed | Kovács, J.

Vannak olyan esetek, amikor nem jut el a kórházig a gyermek. Ilyenkor a szülő, felügyelő azonnali és határozott beavatkozására van szükség, mert az ő kezükben van a gyermek élete. A fulladásos esetek tipikusan ezek közé tartoznak.

Félrenyelés esetén a teendők nagyban függnek a félrenyelt tárgy méretétől, elhelyezkedésétől. A teljes légúti elzáródást okozó idegen testek életveszélyesek, és minden esetben azonnali, határozott, hathatós beavatkozást igényelnek.

A félrenyelés legfőbb tünete a hirtelen kezdődő köhögés, fulladás. Ha a gyermek hangosan köhög, a köhögés előtt képes levegőt venni, hallhatóan sír, hangot ad ki, vagy beszél és folyamatosan éber, akkor a szülő legfőbb feladata, hogy a gyereket megnyugtassa, és további köhögésre biztassa. Ilyenkor ugyanis a köhögés segíthet leginkább a félrenyelt idegen test kimozdításában. Ebben az esetben a szülőnek nem kell mindenáron beavatkozni, például a gyerek hátát veregetni, mert azzal akár rosszat is tehet, ha a kimozdulás következtében az idegen tárgy még rosszabb helyre kerül, és esetleg teljes légcsőelzáródást okoz.

Eszméletén lévő, de nem hatásosan – alig hallgatóan, vagy némán köhögő – gyermeknél a szülőnek, felügyelőnek először 5 hátütést kell alkalmaznia. Ha ez nem eredményes, a csecsemőnek 5 mellkasi lökést, az 1 évnél idősebb gyereknek 5 hasi lökést adjunk.

Ilyenkor menjünk gyerek a háta mögé, öleljük át a karok alatt a törzsét. Jobb kezünket formáljuk ökölbe, helyezzük a köldök magasságába, bal kezünkkel kulcsoljuk át a jobb csuklónkat és egy magunk felé és fölfelé irányuló hirtelen mozdulattal nyomjuk fel a rekeszt, melynek hatására fokozódik a nyomás a tüdőben, kiemeli az idegentestet a hangrésből, a gyerek ki tudja köhögni, vagy ki tudja köpni. Ha ez nem sikeres, akkor azonnal mentőt kell hívni.

Eszméletlen gyermek esetén a gyermek száját kinyitva meg kell nézni, hogy látunk-e eltávolítható tárgyat. Ha igen, akkor azt egy mozdulattal ki kell mozdítani. Az alsóbb légutak esetén az újraélesztés esetén használt mellkaskompresszió alkalmazandó. Ha egyedül vagyunk, 1 perces újraélesztés után hívjunk mentőt, ha segítség is van kéznél, azonnal tárcsázza a 112-t.

Eszméletvesztés esetén a legfontosabb, hogy a szülő, vagy a jelen lévő felügyelő mindenképp tegyen valamit, hiszen a légzést, keringést újra be kell indítani. Ilyenkor az idő döntő tényező, mert a folyamatok csak egy pontig visszafordíthatóak, az azonnal megkezdett újraélesztés pedig sokszor nagyobb esélyt ad a betegnek.

Jó, ha a jelen lévő felnőtt ismeri a technikát, de ha nem, az sem baj, csak cselekedjen! A legfőbb cél, hogy oxigénhez juttassuk a legfontosabb szerveket – agyat és szívet – amíg a mentő a helyszínre érkezik.

A legfontosabb szabály a 30-2, ami azt jelenti, hogy 30 mellkaskompresszió után 2 erőteljes befújás következik. Csecsemőknél szájból orrba és szájba, gyermekeknél szájból szájba kell fújni. A fújás kb. 1 másodpercig tartson. Aki nem tanult újraéleszteni, annak segít a mentőszolgálat diszpécsere, aki telefonon keresztül vezényli az újraélesztést.

| fulladás, félrenyelés, gyerek
2018-07-04 00:19:50

Web Design & Development Prowebshop