Megnyugodhatnak a macskások

A macskatartás terhesség és koragyermekkor idején nem jelent közvetlen kockázatot a későbbi pszichés problémákat illetően.

| InforMed Hírek29   InforMed | Sándor, K.

Kép: Science
Korábban feltételezték, hogy nagyobb a kockázata az elmebetegségek kialakulásának, ha macska társaságában nőnek fel az emberek, mert a macska a Toxoplasma gondii parazita végső gazdái. Nem találtak ilyen összefüggést a University College London (UCL) kutatói a Psychological Medicine folyóiratban közzétett új tanulmányukban

A kutatók mintegy ötezer 1991-1992-ben született embert vizsgáltak, egészen 18 éves korukig. A UCL tanulmánya jóval megbízhatóbb, mint a korábbi hasonló kutatások, mivel a kutatócsoport mintegy 20 éven át követte a vizsgált családokat. A korábbi kutatások viszonylag kisszámú mintán alapultak, és jelentős hiányok voltak az adatokban, míg a jelen tanulmány a népesség nagy számán alapult és a korábbi hiányzó adatokat is számba vette.

A Toxoplasma gondii, mely a toxoplazmózist okozó egysejtű parazita a macskaürülékkel kerül a környezetbe. A fertőzés terhesség idején súlyos fejlődési rendellenességeket, a kisgyermekeknél más betegségeket okoz. Ezért a terhes nők macskaürülékkel ne érintkezzenek.

| macskatartás, terhesség, koragyermekkor, elmebetegség, Toxoplasma gondii
2023-01-08 13:57:01
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop