Hirdetés

Megváltoztatja az agy szerkezetét a magzatkori alkoholhatás

Különböző orvosi képalkotó módszerekkel is kimutatható változás történik azoknak a gyerekeknek az agyi szerkezetében és anyagcseréjében, akik magzatkorukban alkohol hatásának voltak kitéve - állapították meg lengyel kutatók, akik eredményükről az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság (RSNA) éves tudományos ülésén számoltak be.

magzati alkohol szindróma, magzatkori alkoholhatás, agyszerkezet |

MTI Hírek 2012 ;9

A várandós nők alkoholfogyasztása problémákat okozhat a születendő baba mentális és fizikai fejlődésében, a kialakuló állapotot magzati alkoholos szindrómának nevezik. Az Egyesült Államok járványügyi hatósága, a CDC kutatási adatai szerint ezer élve születésre 0,2-1,5 ilyen eset jut.

A mágneses rezonanciás képalkotás (MRI) fejlődése lehetővé tette, hogy az alkoholnak az érintett gyerekek központi idegrendszerére gyakorolt hatását a korábbiakhoz képest példátlan pontossággal vizsgálják. Lengyel kutatók három különböző MRI-technikát alkalmaztak legutóbbi kutatásukban, hogy minél pontosabban állapíthassák meg a várandós nők alkoholfogyasztásának hatását a magzat idegrendszerének fejlődésére.

A tanulmányba 200 gyereket vontak be, akik magzati korukban alkohol hatásának voltak kitéve, illetve 30 olyan gyereket, akiknek az édesanyja nem ivott alkoholt terhessége idején és a szoptatás alatt. Az MRI-vizsgálatok során feltérképezték a kérgestest méretét és alakját. (A kérgestest - Corpus callosum - egy idegrostokból álló vaskos köteg, amely a fő kommunikációs kapcsolatot szolgáltatja az agy jobb és bal fele között.)

A születés előtti alkoholhatás a vezető oka a kérgestest hiányos fejlődésének vagy akár teljes hiányának. Az MRI-vizsgálatok azt mutatták, hogy az alkohol hatásának kitett gyerekek agyában a kontrollcsoporthoz viszonyítva jelentősen elvékonyodott a kérgestestet alkotó idegköteg.

"Ezek a változások szoros kapcsolatban vannak a gyerekek pszichológiai problémáival" - idézte Andrzej Urbanik kutatásvezetőt, a krakkói Jagello Egyetem munkatársát a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő portál.

A kutatók az úgynevezett diffúzió súlyozott MRI módszerével további hat agyterületet is vizsgáltak a gyerekeknél. Ez a módszer a víz diffúziós folyamatait térképezi fel az agyszövetben, és a hagyományos MRI-hez képest pontosabban azonosítja a szövetek rendellenességeit. Ez a vizsgálati technika jelentős eltéréseket jelzett a két csoport között, az alkohol hatásának kitett gyerekeknél emelkedett a diffúzió mértéke, ami Urbanik szerint a neurológiai rendellenességeket vagy az agyszövet károsodását jelzi.

A harmadik vizsgálati módszer, a proton mágneses rezonanciás spektroszkópia segítségével a gyerekek agyi anyagcseréjét térképezték fel. Ez az elemzés az eltérések egész sorát mutatta az alkohol hatásának kitett és ki nem tett csoport tagjai között.
magzati alkohol szindróma, magzatkori alkoholhatás, agyszerkezet

2012-11-26 14:00:48

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop