Hirdetés

Mekónium aspirációs szindróma

Mekónium aspirációs szindróma alakul ki, ha a magzat mekóniumot lélegez be, amely a légutakat elzárja és irritálja a tüdőket.

mekónium, aspiráció, belégzés, újszülött |

InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K

A mekónium sötétzöldes anyag az érett magzatok bélrendszerében. Bármilyen eredetű zavarra, így például elégtelen mennyiségű oxigén szállítására a méhlepényből, válaszként a magzat mekóniumot ürít a magzatvízbe. A károsodott magzat erőteljesen lélegzik, mintha levegő után kapkodna és így mekóniummal szennyezett magzatvizet lélegzi be a tüdejébe. Születés után a mekónium a légutak egy részét elzárhatja, ami ezekből a légutakból kiinduló léghólyagocskák (alveolusok) összeesését okozza. A belélegzett levegő a részben elzárt hörgőcskék által ellátott területeken összegyűlhet, ami így ezen tüdőrészek felfújódását okozza. A felfújódás tüdőrepedéshez, majd a tüdők összeeséséhez (légmell) vezethet.

A mekónium aspirációs szindróma túlhordott újszülöttekben gyakran igen súlyos, mivel őket a méhben csak kis mennyiségű magzatvíz veszi körül. A belélegzett mekónium ezért sűrűbb és nagyobb valószínűséggel zárja el a légutakat.

Kezelés

A mekónium aspirációs szindróma kialakulásának megelőzésére tett erőfeszítések a szülőszobában kezdődnek. Az orvos azonnal leszívja az újszülött szájüregéből, orrából és garatjából a mekóniumot tartalmazó folyadékot. Ezek után az újszülött légcsövébe vezethető cső segítségével az összes mekóniumot ki lehet szívni.

Az újszülöttosztályon az újszülött tüdejét ismételten leszívják. Szükség esetén az újszülöttnek oxigént adnak vagy lélegeztetőgépre helyezik és szorosan ellenőrzik a súlyos szövődmények, például tartós pulmonális hipertenzió vagy légmell, kialakulásának veszélye miatt.

mekónium, aspiráció, belégzés, újszülött

2009-02-19 10:42:47

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop