Hasfájás a gyermekkorban

A hasfájás a gyermekkorban az egyik leggyakoribb panasz, amivel a szülők felkeresik a gyermekorvosi rendelőt. Mint tünet azonban nemcsak a hasi szervek betegségeinek a kifejezője lehet, sőt, még tartóssága és intenzitása sem utal egyértelműen a hasi szervek betegségeire.

hasfájás, gyermek, kólika | InforMed Hírek16   InforMed | Beke, A.

Nem ritka, hogy jelentéktelennek tűnő panasz hátterében súlyos hasi katasztrófa áll, de az ellenkezője is, hogy heves hasfájás mögött nem találunk hasi szervek betegségeit.

A hasfájás jelentkezhet általános panaszként egyéb fájdalmakkal együtt, a rossz közérzet részeként, illetve csak a has fájdalmaként mint különálló tünet.

A csecsemők hasfájására általában csak általános tünetekből következtethetünk, többnyire sírás, nyugtalanság, a lábak felhúzogatása, összegömbölyödés, a has puffadása, esetleg hányás, a széklet megváltozása utalhatnak arra, hogy fáj a csecsemő hasa.

Újszülöttek és kiscsecsemők hasi panaszaival mindenképp forduljunk gyermekorvoshoz, és ha egyéb betegség ki van zárva, akkor nyugodtan lehet görcsoldó gyógyszereket és gyógyhatású készítményeket használni a panasz oldására.

A kezdődő görcsös hasi fájdalom meghatározott ideig tart, majd elmúlik, esetleg ismétlődik. Hátterében többnyire a bél simaizmainak a görcse állhat. Ilyen jellegű panaszt okoznak olyan betegségek, amelyek a bélizomzat görcsös összehúzódását, feszülését okozzák.

Hirtelen kezdődő, és állandó éles hasító, szúró, vagy nyilalló fájdalom heveny hasi katasztrófa mellett szól. Ha ilyet észlelünk, sürgősen keressük fel a gyermekorvost. Vakbélgyulladás, hasi nyirokcsomó-gyulladás, bélcsavarodás, bélvérzés, bélkilyukadás okozhatnak ilyen hirtelen hasi panaszokat.

A leggyakoribb a változó erősségű és változó időpontokban jelentkező hasfájás. Legtöbbször egyértelmű helyet sem tud mutatni a gyermek, fáj az egész hasa. A panasz hátterében állhat székrekedés, bélférgesség, az aceton felszaporodása, esetleg nyirokcsomó-gyulladás vagy tejallergia is.

A krónikus hasfájás hátterében lehet bélfejlődési rendellenesség, vagy a korábbi műtét következtében maradt hegesedés, összenövés.

Fertőzés, a különböző mérgezések is indulhatnak hasfájással. Sokszor egyszerű torokgyulladásnak első tünete a hasfájás és utána jön a láz, majd a többi tünet.

Az óvodás- és kisiskoláskorban nem ritka tünet a hasfájás, a közérzeti zavarhoz társulóan. Kiváltásában magatartásbeli, pszichés és szociális tényezők is szerepelhetnek.

A szorongás, a félelem nagyon gyakran oka a hasfájásnak ebben az életkorban. Bármiféle okból jelentkezik a hasfájás, ha tartós, tehát nem csak egy-két óráig tartó, mindenképpen orvosi vizsgálatra van szükség.

A krónikus eseteket ki kell vizsgálni részletesen, és ha szervi ok nem található, akkor lehet feltételezni, hogy a panaszt valamiféle pszichés ok váltja ki.

| hasfájás, gyermek, kólika
2019-08-14 11:53:50
Kapcsolódó cikkek
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop