Kólika csecsemőkorban

A kólika a csecsemők sírással és nyugtalansággal járó, hasi fájdalomként jelentkező rendellenessége.

kólika, csecsemő, hasfájás | InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.

A kólikát (az elnevezés a vastagbélből [kolon] ered), talán a belekben felgyülemlő túl sok gáz okozza, pontos oka azonban ismeretlen. A kólika kezdődhet röviddel az újszülött kórházból történő hazaérkezése után vagy néhány héttel később. A kólika időszakosan fordulhat elő az első 3-4 hónap során.

Tünetek és kórisme

A kólikát csillapíthatatlan sírással járó rohamok jellemzik, amelyek gyakran előre megjósolható időpontokban nappal vagy éjszaka jelentkeznek. Néhány csecsemő azonban megszakítás nélkül sír. Az erőteljes sírás levegőnyeléssel jár, amit gázosság (flatulentia) és hasi puffadás követ.

A kólikás csecsemő jól eszik, súlygyarapodása megfelelő, nagyon éhesnek tűnik és gyakran erőteljes szopómozgást végez.

Az orvos a kólikát a sírás és nyugtalanság egyéb okainak - többek között nem megfelelő etetés, túlingerlés, betegségek és tejallergia - kizárásával diagnosztizálja.

Kezelés

A kólikás csecsemő megnyugtatható, ha kézben tartják, ringatják vagy a hátát óvatosan megütögetik. Az étkezés után síró csecsemőnek, akinek erős szopási kényszere van, esetleg több szopási alkalomra lehet szüksége. Ha a cumisüvegből táplálás kevesebb mint 20 percig tart, kisebb lyukú cumikat kell használni. A cumi is megnyugtathatja a csecsemőt.

Az igen aktív, nyugtalan csecsemő jól reagálhat bepólyázásra. Igen ritkán, nyugtató adható egy órával a várható nyugtalan időszak előtt. A kólika általában valamennyi esetben 3 hónapos korra megszűnik.
| kólika, csecsemő, hasfájás
2019-08-14 12:10:56
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop