Citomegalovírus fertőzés

A citomegalovírus fertőzés vírusos megbetegedés, amely újszülöttekben agykárosodást és halált okozhat. Az ember citomegalovírussal születés előtt vagy születés után bármely életkorban fertőződhet meg. Minden 50-500 újszülöttből egy már a születés előtt fertőződött citomegalovírussal. A vírus az anyából a méhlepényen keresztül jut át magzatba. Ha az anya a terhesség első felében fertőződik, a magzat fertőzése súlyosabb.

citomegalovírus, CMV, újszülött, citomegalovírus, újszülött | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Az újszülött születés után citomegalovírussal fertőződhet fertőzött anyatej fogyasztásakor vagy szennyezett vérrel történt vérátömlesztés során. Fertőzött anyák időre született újszülöttjei legtöbbször tünetmentesek, a szoptatott újszülöttek az anyatejjel kapott antitestek révén a fertőzéssel szemben védetté válnak. Ha nem szoptatott koraszülöttek fertőzött vért kapnak, a citomegalovírus ellenes antitestek hiánya miatt súlyos állapotba kerülhetnek.

Tünetek és kórisme

Születéskor a citomegalovírussal fertőzött újszülöttek kb. 10%-ának vannak tünetei, például alacsony születési súly, koraszülés, kis fej, sárgaság, kisebb véraláfutások, máj- és lépnagyobbodás, kalcium lerakódások az agyban és a szem belső részének gyulladása. Ezen újszülöttek több mint 30%-a meghal. A túlélők több mint 90%-ánál és a születéskor tünetmentesek 10%-ánál ideg- és agykárosodás alakul ki, így többek között süketség, értelmi fogyatékosság és látászavar. Születés után citomegalovírussal fertőződött újszülötteknek tüdőgyulladásuk lehet, májuk nagyobbá és gyulladttá válhat, és lépük is megnagyobbodhat.

Az orvos a citomegalovírus fertőzést általában az anyai vér antitest vizsgálataival állapítja meg. Sok, terhesség alatt citomegalovírussal fertőzött nő tünetmentes, néhány esetben azonban mononukleózisn fertőzéshez hasonló betegség alakul ki. Újszülöttekben a diagnózis általában a vírus kitenyésztésén alapul, vizeletből vagy vérből.

Megelőzés és kezelés

Mivel a citomegalovírus fertőzés gyakori az óvodás és bölcsődés gyermekek között, a terhes nőknek mindig alaposan kezet kell mosniuk, amikor ezen gyermekek vizeletével vagy orr- és szájváladékaival érintkeznek. A citomegalovírus elleni védőoltást napjainkban fejlesztik ki.

Az újszülöttek citomegalovírus fertőzését nem lehet kezelni. Habár felnőttekben a vírusellenes ganciklovirt használják a kezelésre, a gyógyszernek súlyos mellékhatásai lehetnek. Ezt jelenleg vizsgálják újszülöttekben.

| citomegalovírus, CMV, újszülött
2009-02-11 10:09:44
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop