Hirdetés

Veleszületett (méhen belüli) fertőzéses eredetű betegségek

Méhen belül az anya terhesség alatti betegségei kihatással lehetnek az újszülöttre. Attól függően, hogy mikor éri a fejlődő embriót a fertőzés, igen változatos kép alakulhat ki.

intrauterin fertőzés |

Legyen egészséges a gyermekünk! 1997 ;   SubRosa Kiadó | Molnár, Z.

Néha elég egy rosszkor jött influenza ahhoz, hogy a baba súlyosan károsodva jöjjön a világra. Általában elég közismert például a kismama rubeóla betegségének a magzatot károsító hatása. Ezekben az esetekben az újszülött már nem beteg, de ha például a rubeóla vírusára érzékeny szervek kritikus fejlődési szakaszában kapta meg az édesanya a rubeólát, akkor gyakran szívhibával vagy szemlencse homályával fog megszületni a gyermek.

Az előbb tárgyalt betegségekben is nemegyszer egy-egy ilyen fertőzés a kiváltó ok. Ennek következtében sokszor már a méhen belül elhal a magzat, vagy közvetlenül a születést követően lépnek fel olyan zavarok, amik életképtelenné teszik az újszülöttet. Ebben a fejezetben azokról a fertőzésekről fogok csak beszélni, amelyek esetleg csak hetekkel a születést követően jelentkeznek tünetekkel, illetve az újszülött valóban a kórokozó által okozott betegségben szenved.

Ezek közül is napjaink legfenyegetőbb betegségéről, csak az AIDS ről szólok részletesebben, hiszen ez ellen lehet a legegyszerűbben védekezni, ezt lehet a legegyszerűbben megelőzni.

A többi betegség általában nehezebben előzhető meg, illetve kifejezetten szerencsétlen, véletlenszerű eset. Csak felsorolásszerűen: toxoplasmosis (rágcsálók, kutyák terjesztik), cytomegalia-vírus, különböző baktériumok és vírusok okozta fertőzések (köztük az AIDS is) és például a nemi betegségek közül a vérbaj és a kankó okozhatnak az újszülöttnél betegséget, tapasztalható tüneteket.

A korszerű terhesgondozás célja éppen az, hogy a kismamák rendszeres ellenőrzésével és gondozásával időben felfedezésre kerülhessen a magzat esetleges fertőzöttsége, megelőzhető legyen maradandó károsodása. Erre lehetőséget adnak a napról napra bővülő diagnosztikai, szűrő módszerek (ultrahang, vérvizsgálatok, magzatvízvizsgálat stb.).

Az AIDS-es újszülött természetesen a méhen belüli fertőzést csak a fertőzött anyától kaphatja. Sajnos - bár előfordul, hogy a HIVpozitív (fertőzött) mama egészséges újszülöttet hoz a világra, különösen akkor, ha terhessége alatt kezelésben részesül - a fertőzés átadásának így is nagy a veszélye. Amíg a betegség gyógyítása nem megoldott, addig a megelőzés lehet csak az igazi célravezető módszer a gyermekek egészsége érdekében, s ha mégis beteg újszülött születik, akkor azt megfelelő felkészültségű helyen kell kezelni.

Az AIDS szó rövidítése az Acquired immundeficientia syndrome angol kifejezésnek, ami magyarul szerzett immunhiányos kórképet jelent, ezt a Humun immundeficientia vírus (HITE okozza. A kórokozó "ördögi alattomossága" abban áll, hogy éppen azokat a védekező sejteket támadja meg, amelyek feladata lenne az idegen betolakodó vírus elleni védekezés. Ezért más betegségekkel szemben is fogékonyabbá válik a beteg szervezet, az egészségesben viszonylag simán lezajló ferőzések is végzetessé válnak AIDS-es betegek esetében. Éppen ezért a védekezés működésképtelenné válása miatt nincs a szervezetben hatékony ellenanyagot termelő válasz, így jelenleg az oltás elméletileg sem megoldható ellene.

Évek óta hatalmas összegeket költenek a gyógyítás módjának a megtalálására, különböző gyógyszerekkel sikerült is már a lefolyását lassítani, de még távol a megoldás. Így pillanatnyilag egyetlen biztos módszer ellene a megelőzés.

Megelőzhető-e az AIDS?

Igen. A fertőzés csak élő sejtekkel vihető át más szervezetébe (vér, nyál, ondó, anyatej), és mivel a vírus nagyon érzékeny, tehát a számára nem megfelelő életkörülmények között hamar elpusztul, ebből következik, hogy cseppfertőzéssel, puszta érintkezéssel nem fertőz.

Amennyiben a leendő édesanya nem él válogatás nélküli, kritikátlan nemi életet ismeretlen partnerekkel, és egészségügyi kultúránk eljut arra a szintre - és el kell hogy jusson -, hogyaki tudja magáról, hogy HIV-pozitív, az ilyen helyzetben ne titkolja ezt el, maga is segítse így a betegség terjedésének a megakadályozását. Mindenki számára adott a lehetőség, hogy a legnagyobb titoktartás mellett szűrővizsgálaton vegyen részt.

Az egyéb fertőzési lehetőségek - az injekció és a vérkészítmények adása - gyakorlatilag hazánkban már nem jelentenek veszélyt az egészségügyben általánossá vált egyszer használatos injekciós tűk és fecskendők kötelező használata következtében. A vérkészítmények pedig ma már olyan különböző kezeléseken esnek át, amelyek lehetetlenné teszik a vírus életben maradását. Mivel az anyatej által is lehet fertőződni, csak az anyatejgyűjtő állomáson keresztül szabad anyatejet leadni és elfogadni, mivel az onnan származó pasztörizált anyatej garantáltan vírusmentes.

Ezért gyakorlatilag jelenleg két fő oka lehet csak a fertőződésnek:

1. a felelőtlen, meggondolatlan nemi élet;

2. a kábítószeresek egymásnak átadott, használt injekciós tűi és fecskendői.

intrauterin fertőzés

2003-01-06 22:00:41

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop