Veleszületett rubeola

A veleszületett rubeola a terhesség alatt rózsahimlőt okozó vírussal történt fertőzés következménye, ami vetélést, halvaszülést vagy veleszületett fejlődési rendellenességeket okozhat

rubeola, rózsahimlő, veleszületett, veleszületett | InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K
A rubeola a vírus belégzésével vagy fertőzött személlyel történt testi érintkezéssel terjed. A vírus ezután bejut a véráramba és a testben szétterjed, így terhes nőben a méhlepénybe is eljut. Ha a terhesség első 16, de főként ha az első 8-10 hetében történik a fertőzés, 40-60%-os a vetélés vagy a veleszületett fejlődési rendellenességek kockázata. A korai hetekben átélt fertőzés szív- vagy szemrendellenességeket okozhat. A harmadik hónap során szerzett fertőzés 30-35%-ban okoz veleszületett fejlődési rendellenességeket, így süketséget vagy szívhibákat. Ez az arány 10%-ra csökken a negyedik hónap során.

A koraterhesség során fertőzött nőknek immunglobulint lehet adni, e terápia hatékonysága azonban bizonytalan. A terhesség előtt adott rubeola védőoltással megelőzhető a veleszületett rubeolás gyermek születése, tehát minden rubeolával nem fertőzött nőt oltani kell, az oltás után azonban három hónapot várni kell a teherbeeséssel. 1969 óta, amióta elérhetővé vált a rubeola elleni védőoltás, a veleszületett rubeola előfordulása jelentős mértékben csökkent.

| rubeola, rózsahimlő, veleszületett
2009-03-03 18:43:59
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop