Veleszületett szifilisz

A veleszületett szifilisz az anyából a magzatba átjutó Treponema pallidum nevű baktérium által okozott fertőző megbetegedés. A szifiliszes terhes nők magzatai 60-80%-ban fertőződhetnek. Korai stádiumú, kezeletlen szifilisz általában a magzatot is megfertőzi, míg a lappangó vagy a késői stádiumú szifilisz nem kerül át.

szifilisz, veleszületett, veleszületett | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Tünetek és kórisme

A szifiliszes újszülöttek tenyerén és a talpán nagy, folyadékkal telt hólyagok vagy lapos vörösréz színű kiütések lehetnek, kiemelkedő csomók gyakoriak az orr és a száj körül, valamint a pelenkával fedett részeken. A nyirokcsomók, a máj és a lép általában megnagyobbodott. Az újszülöttek nem fejlődnek megfelelően és a száj körüli repedésekkel jellegzetes "öreg ember" megjelenésűek. Az orrból nyák, genny vagy vér folyhat. Néhány újszülöttnél az agyhártyák (meningitisz) vagy a szem (choroiditis) gyulladása alakulhat ki. Ezeknél a csecsemőknél görcsök jelentkezhetnek vagy fokozódhat az agynyomás, amit a folyadékkal kitöltött terek növekedése követ (vízfejűség). Mások értelmi fogyatékosok lehetnek. Az élet első három hónapjában a csontok és a porcok gyulladása olyan állapotot hozhat létre, mely a karok és lábak bénulásának tűnik.

Sok veleszületett szifiliszes gyermek az élete során végig a betegség lappangó fázisában marad és soha nem lesznek tünetei. Másoknak a későbbiekben tüneteik lesznek, így sebek (fekélyek) az orr belsejében és a szájpadláson, gombszerű kiemelkedések (dudorok) jelennek meg a láb csontjaiban és a koponyában. Az agy fertőzése gyermekkorban általában nem okoz tüneteket, azonban süketség és vakság előfordulhat. A metszőfogak boltívesek lehetnek (tchinson-fog).

A jellegzetes tünetek nagy segítséget nyújtanak a diagnózis felállításához. Az orvos a diagnózist kiütésekből, hólyagokból vagy orrváladékból vett minta mikroszkóp alatt történő vizsgálatával vagy antitest meghatározással támasztja alá.

Megelőzés és kezelés

A veleszületett szifilisz csaknem teljes mértékben megelőzhető, ha a terhesség alatt az anyának penicillin injekciókat adnak. A túl későn kezdett kezelés a terhesség alatt már nem fordíthatja vissza teljesen a magzatban már kialakult rendellenességeket. A születés után a fertőzött újszülöttet is penicillinnel kezelik.

A kezelés súlyos reakciókat válthat ki (Jarisch- Herxheimer-reakció) az anyában, és halvaszülést is okozhat. Újszülöttekben az ilyen reakciók általában enyhék.

| szifilisz, veleszületett
2009-03-03 19:48:49
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop