Hirdetés

Veleszületett toxoplazmózis

A veleszületett toxoplazmózis terhesség alatt szerzett fertőzés, amelyet az anyából a magzatba átjutó Toxoplasma gondii nevű parazita okoz. A Toxoplasma gondii az egész világon előfordul és minden 1000 újszülöttből 1-8-at fertőz meg.

toxoplazmózis, veleszületett, Toxoplasna Gondii |

InforMed Hírek19   InforMed

A terhesség alatt fertőződött nők kb. felének születik veleszületett toxoplazmózisban szenvedő gyermeke. A magzat fertőződésének veszélye nagyobb, ha a nő a terhesség későbbi szakaszában fertőződik, a betegség azonban általában sokkal súlyosabb, ha a magzat a terhesség korai szakában fertőződött.

A Toxoplasma a macskákat fertőzi meg, a parazita petéi bekerülnek a macska ürülékébe, és több hónapig fertőzőképesek maradnak. A nők fertőződhetnek macskaalommal vagy macskaürülékkel szennyezett anyaggal történt érintkezés során. Nyers hús (birkahús, disznóhús és marhahús) fogyasztása szintén fertőzés forrása lehet.

Tünetek és kórisme

Toxoplazmával fertőzött terhes nők és újszülöttek általában tünetmentesek. A magzat fejlődése azonban lassabb lehet a méhben és nagyobb a koraszülés kockázata. Az újszülöttnek lehet kis feje, sárgasága, megnagyobbodott mája és lépe, szív-, tüdő- és szemgyulladása, bőrkiütése, az agy körül megnövekedett folyadékmennyiség miatt magas agyvíz nyomása vagy az agyban kalcium-lerakódása, valamint görcse.

Az ezekkel a tünetekkel születő csecsemők egy része súlyos beteg és hamar meghal. Mások maradandóan károsodnak: így kialakulhat a szem belső részének gyulladása (chorioretinitis), értelmi fogyatékosság, süketség és görcsök. Születéskor egészségesnek tűnő gyermekeknél ezek a rendellenességek évekkel később alakulhatnak ki.

A toxoplazmózis diagnosztizálásához vizsgálatokat végeznek mind az anya, mind az újszülött véréből. Újszülöttekben a koponyáról röntgenfelvételt készítenek, valamint elvégzik az agyvíz és a szem alapos vizsgálatát is. Születéskor az orvos megvizsgálja a méhlepényt, hogy fertőzött-e.

Megelőzés és kezelés

Terhes, vagy potenciálisan terhes nőknek kerülniük kell minden érintkezést macskaalommal vagy más, macskaürülékkel szennyezett tárggyal. A húsokat alaposan meg kell főzni, hogy a lehetséges élősködők elpusztuljanak, és kezet kell mosni nyers hússal vagy mosatlan termékekkel történt érintkezést követően.

A fertőzés átvitelét a magzatba spiramicin szedésével lehet megelőzni. A magzat fertőzöttsége esetén pirimetamin és szulfonamid adható a terhesség későbbi szakaszában. Tüneteket mutató fertőzött újszülötteket pirimetaminnal, szulfadiazinnal és fólinsavval kezelnek. Az újszülötteknél jelentkező gyulladásos folyamatokat kortikoszteroidokkal is lehet kezelni.

toxoplazmózis, veleszületett, Toxoplasna Gondii

2021-10-29 10:39:22

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop