Legutóbbi cikkek

Veleszületett toxoplazmózis

A veleszületett toxoplazmózis terhesség alatt szerzett fertőzés, amelyet az anyából a magzatba átjutó Toxoplasma gondii nevű parazita okoz. A Toxoplasma gondii az egész világon előfordul és minden 1000 újszülöttből 1-8-at fertőz meg.


Veleszületett (méhen belüli) fertőzéses eredetű betegségek

Méhen belül az anya terhesség alatti betegségei kihatással lehetnek az újszülöttre. Attól függően, hogy mikor éri a fejlődő embriót a fertőzés, igen változatos kép alakulhat ki.


Veleszületett szifilisz

A veleszületett szifilisz az anyából a magzatba átjutó Treponema pallidum nevű baktérium által okozott fertőző megbetegedés. A szifiliszes terhes nők magzatai 60-80%-ban fertőződhetnek. Korai stádiumú, kezeletlen szifilisz általában a magzatot is megfertőzi, míg a lappangó vagy a késői stádiumú szifilisz nem kerül át.


Veleszületett rubeola

A veleszületett rubeola a terhesség alatt rózsahimlőt okozó vírussal történt fertőzés következménye, ami vetélést, halvaszülést vagy veleszületett fejlődési rendellenességeket okozhat


Citomegalovírus fertőzés

A citomegalovírus fertőzés vírusos megbetegedés, amely újszülöttekben agykárosodást és halált okozhat. Az ember citomegalovírussal születés előtt vagy születés után bármely életkorban fertőződhet meg. Minden 50-500 újszülöttből egy már a születés előtt fertőződött citomegalovírussal. A vírus az anyából a méhlepényen keresztül jut át magzatba. Ha az anya a terhesség első felében fertőződik, a magzat fertőzése súlyosabb.


Citomegalovírus: fertőzés az anyatejjel?

A citomegalovírus anyatejjel való átjutását vizsgálták német kutatók koraszülöttek esetében.


Web Design & Development Prowebshop