Újszülött, első teendők születés után

Közvetlenül a baba megszületése után az orvos vagy a nővér nyákszívóval finoman kitisztítja a nyákot és egyéb anyagokat a szájból, az orrból és a garatból. Az újszülött ekkor vesz először levegőt. A köldökzsinórra egymás mellé két kapcsot helyeznek fel, majd a kapcsok között átvágják. Az újszülöttet megszárítják és óvatosan a mama hasára vagy steril, meleg takaróra helyezik.

újszülött, teendők, újszülött, teendÅ‘k | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Megmérik a baba súlyát és hosszát. Az orvos megnézi van-e a gyermeknek valamilyen nyilvánvaló rendellenessége; a részletes orvosi vizsgálat később következik. A születést követő első és ötödik percben az újszülött általános állapotát az Apgar-féle értékelés segítségével jellemzik. Az Apgar-féle értékelés pontszámait az újszülött bőrszíne (rózsaszín vagy kék), pulzusszáma, légzése, ingerlékenysége és izomtónusa (ernyedt vagy erőteljes mozgású) határozza meg.

Az újszülött melegen tartása rendkívül fontos. A test hőveszteségének csökkentése céljából az újszülöttre minél előbb könnyű ruhát adnak (bepólyázzák), fejét betakarják. A baba szemeibe néhány csepp ezüst-nitrátot vagy antibiotikumot cseppentenek olyan ártalmas kórokozók által okozott fertőzések megelőzésére, amelyekkel az újszülött a szülés során fertőződhet.

A szülőszobában az anya, az apa és a baba általában együtt vannak. Amint az újszülöttet az újszülöttosztályra viszik, kiságyba helyezik, oldalára fektetik és melegen tartják. Oldalra fektetéssel megelőzhető, hogy a nyák és a folyadékok a légutakba kerüljenek és akadályozzák a légzést. Az újszülöttek K-vitamin-szintje születéskor alacsony, ezért az orvos vagy a nővér K-vitamin-injekciót ad a vérzések (újszülöttkori vérzéses betegségek) megelőzésére. A frissen átvágott köldökzsinór ellátásánál a fertőzések kivédésére általában fertőtlenítő oldatot használnak. A születés után 6 órával vagy még később a babát megfürdetik. A nővér a fürdetés során az újszülöttek bőrét fedő, szürkés-fehér, zsíros anyagot (magzatmáz) lehetőség szerint nem mossa le, mert ez az anyag a fertőzések elleni védekezésben fontos szerepet játszik.

| újszülött, teendők
2009-03-03 14:52:36
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop