Három lábbal született kislányt operáltak meg sikerrel ausztrál sebészek

Három lábbal született bangladesi kislányt operáltak meg sikerrel ausztrál sebészek, a hároméves gyerek már jár és szaladgál - közölték a műtétet végző orvosok.

A kislány, akinek meg nem született ikertestvére testrészei nőttek a szervezetében, bonyolult és ritkán végzett sebészi beavatkozás után pénteken visszautazhatott otthonába.

A kis Csoiti Katunnak nem voltak jók az életkilátásai, amíg egy ausztrál gyermekjóléti alapítvány (Children First Foundation) segítségével el nem jutott Melbourne-be tavaly.

A sebészcsoport hónapokon át tervezte az eljárást, amellyel "átrendezték" a kislány anatómiáját.

"A medencéjéből nőtt ki a testvér egy része. Az a gond, hogy nincs szabály az ilyen beavatkozásra, mert a kislány esete teljesen egyedi, így meg kellett próbálnunk kitalálni, mi hol van" - magyarázta az AFP-nek Chris Kimber, a Monash Gyermekkórház gyermeksebésze, aki szerint a rendellenesség azért rendkívül ritka, mert ilyen esetben többnyire méhen belül elhal a magzat.

Végül novemberben végezték el a nyolc órán át tartó beavatkozást, amelyhez nyolc sebészre volt szükség, akik a medencei rekonstrukció specialistái voltak.

"Amikor Csoiti megérkezett, igen alultáplált volt, nem tudott rendesen járni se" - emlékezett vissza Kimber.

Európai és amerikai szakemberekkel konzultálva tervezték meg a rekonstrukciót, amelynek része volt a harmadik láb maradékának eltávolítása - ennek egy részét már Bangladesben levágták -, más szerveket ki kellett venni, elválasztani egymástól vagy éppen összekötni egymással, ugyanis Csoiti alsó kismedencei szervei között az ikertestvér egyes szervei is kifejlődtek, a kislány ráadásul inkontinens is volt.

Hosszú órákon keresztül vizsgálták az elaltatott kislányt, amíg megállapították, hogy két végbele, vaginája és méhe is kifejlődött.

"Három-négy hónapon át tanácskoztunk más orvosokkal, gyűjtöttük az ötleteket az egész világból, mire olyasmivel tudtunk előállni, ami működött" - tette hozzá a sebész.

Nagy sikerként ünnepelték, hogy a műtét nemcsak járni, de abban is segített a kislánynak, hogy tartsa a vizeletét, Kimber szerint ez "rendkívüli eredmény".

Csoiti félig vak is, azonban a kórházi szemészeti vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy látásán nem tudnak javítani, ám így is elég ahhoz, hogy járjon és szaladgáljon, mint a több gyerek.

"Már minden jó, úgy játszik, mint más kicsik" - mondta Sima Katum, a kislány 22 éves édesanyja csütörtökön az ausztrál Channel Nine tévé adásában. Hozzátette, hogy alig várja a pénteki indulást Dakka melletti falujukba, ahol várja őket a férje.

| három lábbal született bangladesi kislány, sebészet, bulvár
2017-04-30 23:02:46
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop