Hipokalcémia újszülöttkorban

Hipokalcémiában kórosan alacsony a vér kalcium-szintje. Kisfokú hipokalcémia meglehetősen gyakori beteg újszülöttekben az első egy-két napon.

hipokalcémia, alacsony kalcium szint, újszülött, újszülött | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Nagyobb valószínűséggel alakul ki súlyosabb hipokalcémia koraszülöttekben, terhességi korhoz képest kis súlyú újszülöttekben, akiknek szülés alatt az oxigénellátása elégtelen volt, vagy akiknek az édesanyja cukorbeteg. A születés után röviddel fellépő hipokalcémia oka nem teljesen ismert, részben azonban összefügghet az anyai kalciumforrás hirtelen megszűnésével.

A vér magas foszfátszintje szintén hipokalcémiát okozhat. A hipokalcémia ez utóbbi típusa idősebb, tehéntejjel (gyakrabban mint anyatejjel vagy tápszerrel) táplált csecsemőkben fordul elő, a tehéntej túl magas foszfáttartalma miatt.

A hipokalcémia tünetmentes lehet, vagy gyengeséget, átmeneti légzésmegállással járó légzésszüneteket, rossz táplálhatóságot, ingerlékenységet, esetleg görcsöket okozhat. A tünetmentes csecsemők általában nem igényelnek kezelést. Tünetek fellépése esetén a csecsemőt szájon át vagy intravénásan adott kalciumoldattal kezelik.

| hipokalcémia, alacsony kalcium szint, újszülött
2009-02-15 12:59:09
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop