Újszülött vizsgálata

Az orvos általában az első 12 óra során alaposan megvizsgálja az újszülöttet. A vizsgálat mérések sorozatával kezdődik, beleértve a súly-, hossz- és fejkörfogatmérést. Az Egyesült Államokban az átlagos születési súly 3175 gramm ((Magyarországon 3250 gramm)), a hossz pedig 50,8 cm ((Magyarországon 52 cm)).

újszülött, vizsgálat, születési súly, újszülött | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Ezek után az orvos megvizsgálja az újszülött bőrét, fejét és arcát, a szívét és a tüdejét, valamint az idegrendszerét, a hasát és a nemi szerveit.

A bőr színe általában vöröses árnyalatú, habár a kéz- és lábujjak kékes színezetűek lehetnek, mert az első néhány órában a vérkeringés még rossz.

Hagyományos, fejvégű szülés esetén az újszülött feje kissé torzul és néhány még napig így marad. A koponyát alkotó csontok széle egymásra torlódik, lehetővé téve ezzel a szülés során a fej összenyomódását. A fejbőr szüléskor kialakuló duzzanatai és zúzódásai jellegzetesek. A fej általában nem torzul ha az újszülött farfekvéssel születik; ilyenkor inkább a far, a nemi szervek és a lábak duzzadhatnak, zúzódhatnak. Néha előfordul vérzés a koponya valamelyik csontjából vagy az ezeket borító csonthártyából (periosteum), aminek következménye kis dudor a fejen (kefalhematoma), ez néhány hét alatt felszívódik.

Hüvelyi szülésnél a nyomás zúzódásokat okozhat az arcon. Ezenkívül a szülőcsatornán történő áthaladás közben az összenyomódás az arcot eleinte aszimmetrikussá teheti. A szülés során az arcizmokat beidegző idegek valamelyikének sérülése is az arc aszimmetriáját eredményezheti. A javulás fokozatos a születést követő néhány hétben.

Az orvos hallgatóval meghallgatja a szívet és a tüdőket, hogy az esetleges rendellenességeket kiszűrje. Az újszülött bőrszíne és általános állapota szintén árulkodhat valamilyen problémáról. A vizsgáló orvos megtapintja a lágyékban a pulzus erősségét.

Az orvos idegrendszeri rendellenességeket keresve megvizsgálja az újszülött reflexeit. A legfontosabb újszülöttkori reflexek a Moro-reflex, a fogó- és a szopó-reflex.

Az orvos megfigyeli a has alakját, megítéli a belső szervek, így a vesék, a máj és a lép méretét, alakját és helyzetét is. Megnagyobbodott vesék a vizeletelfolyás akadályoztatottságát jelezhetik.

Az orvos megvizsgálja a karok, a lábak és a csípők hajlékonyságát és mozgékonyságát. A csípőficam talán a leggyakoribb újszülöttkori probléma; ez az állapot gyógyítható pelenkázásnál két vagy három pelenka egyidejű használatával, amellyel a csípők megfelelő, a gyógyuláshoz szükséges helyzetben tarthatók. Szükség esetén ortopéd szakorvos rögzítőkötést helyez fel.

Az orvos megtapintja a nemi szerveket. Fiúkban a heréknek a herezacskókban kell lenniük. Újszülöttkorban a herék ritkán és látszólag fájdalmatlanul megcsavarodhatnak (heretorzió),s ami sürgős sebészeti beavatkozást igényel. Lányokban a nagyajkak előemelkedettek; az anyai hormonok hatására az első néhány hétben duzzadtak.

| újszülött, vizsgálat, születési súly
2009-03-03 14:52:28
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop