Babaleltár…Szülőnyugtató ultrahang

Nincs annál fontosabb egy anya számára, mint hogy újszülöttje, csecsemője egészséges legyen, vagy ha valamilyen baja van, az mihamarabb kiderüljön. A születést követő 12 órában aktuális rutinvizsgálatok szükségességét éppen ezért nem kérdőjelezi meg senki sem. A tökéletes „egészségleltár” elkészítéséhez, illetve a későbbi vizsgálatok során az orvos számára komoly segítséget nyújthat az ultrahangvizsgálat. Ennek mikéntjéről dr. Szabó Andrea radiológus szakorvossal beszélgettünk.

ultrahang | Ideál - Reforméletmód magazin 2003 ;15(3):51-51   Celsus Kft. | Czellér, T.E.
ideál: Igaz-e, hogy ha a gyermekorvosban a leghalványabb gyanú is felsejlik azzal kapcsolatban, hogy az újszülött valamilyen veleszületett belgyógyászati, ortopédiai egészségkárosodással jött a világra, illetve a szülés során sérülést szenvedhetett, a megalapozott diagnózis felállításához mindenképpen szüksége van a különböző ultrahangvizsgálatok eredményeire?

 – Igen, méghozzá azelőtt, mielőtt a mama és babája távoznának a kórházból. Hiszen csak a megfelelő terápiás tervvel lehet útjára engedni az érintetteket. Ez a módszer egyébként fájdalom-, mellékhatás- és kockázatmentes – tehát nem terheli a kis páciens szervezetét – ugyanakkor rendkívül hatékony, mivel a hanghullámok segítségével pontos kép alkotható a belső szervekről, a májról – ami az első életévben egy hozzá nem értő számára betegesen nagynak tűnhet –, az epehólyagról, az epevezetékről, a hasnyálmirigyről, a lépről, a vesékről és a mellékvesékről, a húgyhólyagról és a belső nemi szervekről. Az ultrahang segítségével előállított kép pontosan megmutatja a vizsgált szerv méretét, alakját és a benne lévő esetleges kóros területeket, illetve kimutatja a pangó folyadékot is. Emellett remekül szűrhetőek a hasi és kismedencei nyirokcsomók is.

Ultrahang csecsemőkorban

ideál: És mire nem alkalmas az ultrahangvizsgálat, hiszen minden vizsgálómódszernek megvannak a maga korlátai?!

– Sajnos, a bélrendszer belsejének tökéletes vizsgálatára, illetve arra, hogy kiderítse az ismeretlen eredetű vérzés okát.

ideál: Azt hallottam, hogy a koponya, illetve az ízületek is jól ultrahangozhatók...

– A koponyaultrahang szűrésként ajánlható mindenkinek. Akkor különösen fontossá válik, ha koraszülött a baba, vagy a szülés közben különböző károsodások érték, esetleg gyulladások, görcsök gyötrik a kicsit, illetve agyrázkódásra, törésre/vérzésre, agyvérzésre, vízfejűségre utaló jeleket diagnosztizál nála az orvos.  

Rutinszerű ízületi ultrahang csecsemőknél

– Az ízületi ultrahang a 4–6. héten a csecsemőknél már rutinszűréssé vált, az ortopédiai vizsgálat keretében. Gyorsan elvégezhető, fájdalommentes, s pontosan megmutatja, hogy a kicsi csípőficamos-e, vagy sem, esetleg „csak” éretlen a csípője. Nagyon lényeges vizsgálat ez, ugyanis a gyermekek, különösen a lányok, egész életére kihathat, ha túl későn derül ki a csípő deformitása, s a megfelelő kezelést csak későn lehet elkezdeni. Ez a korábbi lehetőségekkel – például a terpeszpelenkázással – ellentétben már hosszan tartó és esetenként akár fájdalmas is lehet. S akkor még nem szóltunk arról az esetről – szerencsére ez nagyon ritka –, amikor visszafordíthatatlan egészségkárosodás éri a csemetét, mert „nem vették észre” ízületi problémáját.

ideál: Feltételezem, az újszülött- és a csecsemőkoron túl gyermekkorban is komoly jelentősége lehet az ultrahangos vizsgálatoknak.

– Természetesen, különösen az ismeretlen eredetű hasi, alhasi, ízületi panaszoknál, az éjszakai ágybavizelésnél.

Mikor ajánlott?

Csecsemő- és gyermek-ultrahangszűrésekre és bizonyos szervek elváltozásainak megítélésére ajánlott, ehhez a következő vizsgálatok javasoltak:

  • • koponya-UH
  • • ízületi-UH
  • • hasi és kismedencei UH
  • • nemi szervek vizsgálata

Mi a baj a pociban?

Ideál: Haladjunk sorjában! A különböző fájdalmas tünetek mögött milyen betegségek lappanghatnak?

– A hasfájások egy részénél kiderülhet, hogy a gyermeknek kutya baja, csak azért panaszkodik hasfájásra, mert nincs kedve enni. Máskor viszont komolyabb orvosi beavatkozásra van szükség. Az ismeretlen eredetű alhasi bántalmaknál fiúk esetében elkerülhetetlen a nemi szervek ultrahangos vizsgálata, amely során herecsavarodásra, -gyulladásra, -sérvre, fejlődési rendellenességre, rejtettheréjűségre, folyadékgyülemre, esetleg daganatra, a herék és a mellékherék szerkezeti eltéréseire is fény derülhet.

A fájós csípő- és térdízület vizsgálata is könnyen, s legfőképp sugárzás- és fájdalommentesen elvégezhető ezzel a módszerrel.

Éjszakai ágybavizeléskor a vesék és a húgyhólyag betegségét derítheti fel az orvos, illetve azt, hogy a tünetet pszichés probléma okozza-e.

ideál: Az igazi rosszcsont gyerek – még ha beteg is – izeg-mozog, s legfőképp nyűgös. Adódik hát a kérdés, mennyi macerával jár egy-egy vizsgálat?

– Az egész legfeljebb 15-20 percet vesz igénybe, s különösebb előkészületeket sem igényel. A hasi ultrahangnál csupán arra kell figyelni, hogy a vizsgálat előtt 6 órával a kis beteg ne egyen semmit, legfeljebb mézzel ízesített teát igyon. A kismedencei vizsgálatnál pedig az a fontos, hogy a hólyag telített legyen.

Tehát az ultrahangvizsgálat nagy előnye – a szülők megnyugtatásán túl – az, hogy fájdalom-, mellékhatás- és kockázatmentes, bármikor megismételhető, és könnyűszerrel nyomon követhető a gyógyulás folyamata.

Czellér T. Erika

| ultrahang
2003-03-01 18:25:39
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop