Csecsemő táplálása: szilárd étel bevezetése

A szilárd táplálékok bevezetésének időpontja a csecsemő szükségleteitől és hajlandóságától függ. A csecsemők általában nem igényelnek szilárd táplálékot hat hónapos koruk előtt, bár 3-4 hónapos korukban már le tudják nyelni a falatot. Ha a szilárd ételt a nyelv hátulsó részére helyezzük, már fiatalabb korban is lenyelik, de ezt általában elutasítják.

csecsemő, táplálás, csecsemÅ‘ | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Egyes szülők csecsemőjüket nagyobb mennyiségű szilárd táplálék elfo gyasztására ösztönzik azért, hogy az éjszakát átaludhassák. Ez nem tanácsos, mert a csecsemő idő előtti, erőltetett etetése a későbbiekben táplálási zavarokhoz vezethet. Sok gyermek szoptatás vagy cumisüvegből elfogyasztott táplálék után kap szilárd ételt, ez kielégíti szopási szükségleteiket és gyorsan csökkenti az éhséget.

Először általában glutént nem tartalmazó gabonaféléket adnak, ezeket követi az egyszerre mindig egyféle gyümölcs és zöldség. Allergia vagy érzékenység az ételekkel szemben könnyebben felismerhető, ha a csecsemőt néhány napig mindig ugyanazzal a glutént nem tartalmazó gabonafélével, gyümölccsel, vagy zöldséggel kínáljuk meg. Az ételt kiskanállal kell adni, hogy a csecsemő megtanulhassa ezt az új etetési formát.

Sok, kereskedelemben kapható bébiétel, különösen desszertek és leveskeverékek keményítőtartalma magas. A keményítő nem tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat, azonban magas az energiatartalma és a csecsemők rosszul emésztik meg. Néhány, kereskedelemben kapható bébiétel nátriumtartalma magas: 200 mg/üveg feletti. Az alacsony tápanyagtartalmú ételeket címkéjük alapján lehet azonosítani. A pépesített, otthon készített ételek kevésbé drágák, mint a kereskedelemben kapható bébiételek és megfelelő mennyiségű tápanyagot tartalmaznak.

Húsféléket később, kb. hét hónapos kor után kell bevezetni és előnyösebbek azokkal az ételekkel szemben, amelyeknek magas a szénhidráttartalmuk, mert a csecsemők nagy mennyiségű fehérjét igényelnek. Sok csecsemő elutasítja a húst, ezért óvatosan, odafigyelve kell bevezetni. Sok gyermek allergiás búzára, tojásra és csokoládéra, így ezeket az ételeket 1 éves kor alatt kerülni kell. Ezeknek az ételeknek a fogyasztása a későbbiekben allergiát okozhat. Az első életév során kerülni kell a mézet, mert Clostridium botulinum spórákat tartalmazhat, amely ebben a formában idősebb gyermekeknek és felnőtteknek nem árt, csecsemőkben azonban botulizmust okozhat.

 

| csecsemő, táplálás
2009-03-03 13:07:42
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop