Szoptatás

Csecsemők ideális tápláléka az anyatej. Azon kívül, hogy könnyen emészthető, felszívódásra alkalmas formában biztosítja a szükséges tápanyagokat, az anyatej ellenanyagokat és fehérvérsejteket is tartalmaz, amelyek a fertőzésekkel szemben védik a csecsemőt. Az anyatej előnyösen változtatja meg a széklet és a bélflóra kémhatását, amely a bakteriális hasmenések elleni védelemben fontos. A fertőző betegségek kevésbé gyakoriak az anyatej védő hatása miatt az anyatejjel táplált csecsemőkben, mint a mesterségesen tápláltakban. A szoptatás az anya számára is előnyös; például testközelben érzi a babát, jobban erősíti a kötődést az anya és gyermeke között, mint mesterséges táplálás esetén.

csecsemő, szoptatás, csecsemÅ‘ | InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K
Az Egyesült Államokban az anyák több mint fele szoptatja gyermekét és ez az arány folyamatosan nő.

Híg, sárga előtejnek (kolosztrum) nevezett folyadék ürül a mellbimbóból az anyatej termelődésének beindulása előtt. Az előtej energiában, fehérjékben és ellenanyagokban gazdag. Az ellenanyagok az előtejben különösen értékesek, mert a szervezetben közvetlenül a gyomorból szívódnak fel. Ily módon a csecsemő védett lesz azon betegségekkel szemben, amelyek ellen az anya már ellenanyagot termelt.

Az anyának nincs szüksége a mellbimbók különösebb előkészítésére a szoptatás megkezdése előtt. Szülés előtt, kézzel az emlőkből folyadék kipréselése az emlő fertőződéséhez (mastitis) vagy idő előtti szüléshez vezethet. A természet a bimbóudvart és az emlőbimbót felszínt védő kenőanyag kiválasztásával készíti elő a szoptatáshoz. Ezt a kenőanyagot nem szabad letörölni. Az a nő aki a gyermekét szoptatni szeretné, szívesen beszél olyan asszonnyal, aki sikeresen szoptatott. Másik szoptató anya megfigyelése és kérdések feltevése szintén ösztönző és bíztató az anya számára.

Az édesanya kényelmes, ellazult helyzetben, majdnem vízszintesen fekve helyezkedik el, és egyik oldaláról a másikra fordulva kínálja mindkét emlőjét a babának. A csecsemő szembenéz az anyával. Az anya a mellét felül a hüvelyk- és mutatóujjával, alul pedig többi ujjával támasztja és az emlőbimbóját a baba alsó ajkához érintgeti. Ez a babát a száj kinyitására - kereső-reflex - és az emlő megragadására ingerli. Az anya meggyőződik róla, hogy amikor az emlőbimbó és a bimbóudvar a baba szájába kerül, az emlőbimbó középen van-e, hogy óvja az emlőbimbót a kisebesedéstől. Mielőtt az anya a babát leveszi a melléről, megszakítja a szopást ujjának a baba szájába helyezésével és az áll gyengéd lenyomásával.

A csecsemő kezdetben mindkét mellből csak néhány percig szopik. A szoptatás az anyában reflexszerűen tejtermelést vált ki. Első alkalommal kerülni kell a túlzott mértékű szoptatást. Az emlőbimbók kisebesedése rossz elhelyezkedés eredménye, amit könnyebb megelőzni, mint gyógyítani. A tejtermelés a megfelelő szoptatási időtől is függ. Az etetési idő fokozatosan nő a tejtermelés teljes beindulásáig. Általában a tejtermelés fenntartásához elegendő 10 perc az egyik, és a baba igényeinek megfelelő idő, a másik mellen. Első gyermeknél a tejbelövellés általában a szülést követő 72-96 órán belül következik be. A további gyermekeknél ehhez kevesebb idő szükséges. Ha az anya különösen fáradt az első éjszakán, a hajnali két órás etetést vízzel lehet helyettesíteni. Azonban az első napokban 6 óránál több idő nem telhet el az etetések között. Az etetések között eltelt időt a baba igényeihez és nem szigorúan az órához kell igazítani. Ehhez hasonlóan a szoptatások hosszát is a baba szükségletei szabják meg.

Az anyának az újszülöttet, különösen az első gyermeket, 7-10 nappal a születés után orvoshoz kell vinnie, hogy az orvos tájékozódjon a szoptatásról és válaszoljon a felmerülő kérdésekre.

Az emlők hajlamosak kellemetlenül megduzzadni (vérbővé válnak) a szoptatás első napjaiban. A vérbőséget rendszeres szoptatással lehet csökkenteni. Kényelmes, ún. szoptatós melltartó 24 órán át tartó viselete segíthet a fájdalom csillapításában. A tej fejése meleg zuhany alatt, kézzel szintén csökkenti a nyomást. A mama közvetlenül szoptatás előtt kézzel kipréselhet pár csepp tejet, hogy lehetővé tegye, hogy a baba szájával körbe érhesse a duzzadt bimbóudvart. Az etetések között túlzásba vitt fejés azonban folyamatos vérbőséget okozhat, ezért csak a kellemetlen feszülés csillapítására szabad alkalmazni.

A gyermek rossz elhelyezése az anya emlőbimbójának kisebesedését okozhatja. Néha a baba szopás közben behúzza az alsó ajkát és azt is szopja, ami irritálja az emlőbimbót. Ilyenkor az anya hüvelykujjával gyengéden kifordíthatja a baba szájából az ajkát. Szoptatás után inkább hagyni kell az emlőbimbón megszáradni az anyatejet, mint letörölni vagy lemosni. Ha az anya az emlőbimbóját meg akarja szárítani, megteheti hajszárítóval alacsony fokozaton. Nagyon száraz éghajlaton, kevéssé allergizáló hatású lanolin vagy kenőcs használható az emlőbimbókhoz. A műanyag melltartóbetéteket kerülni kell.

Az anyának a szoptatás ideje alatt bővebb, különösen kalciumban gazdag táplálkozásra van szüksége. A tejtermékek kitűnő kalciumforrások, ha azonban az anya ezeket nem tűri, a tejtermékek helyett diófélék és zöld leveles zöldségek adhatók. Szájon át kalciumtabletta is szedhető. Vitaminkészítmények nem szükségesek, ha a táplálkozás megfelelően kiegyensúlyozott, különösen, ha elegendő C-, B6- és B12-vitamint tartalmaz. Az átlagos amerikai étrend azonban B6-vitaminban szegény és a vegetáriánus étrend is jellemzően alacsony B12-vitamin tartalmú.

A szoptatás abbahagyásának (a csecsemő elválasztása) ideje mind az anya, mind a gyermek szükségleteitől és igényeitől függ. Mindezek figyelembevételével a szoptatás legalább 6 hónapos korig kívánatos. A fokozatos elválasztás heteken vagy hónapokon keresztül mind az anyának, mind a csecsemőnek könnyebb, mint a szoptatás hirtelen abbahagyása.

Az elválasztás általában szilárd táplálék bevezetését jelenti, így a napi 8-10 szoptatás helyett három alkalommal szilárd ételt adnak és a szoptatások számát fokozatosan csökkentik. Ha a csecsemő 7 hónapos, akkor a nap során egy szoptatást egy cumisüveg vagy csésze gyümölcslével, lefejt anyatejjel vagy tápszerrel helyettesítenek. A baba szellemi fejlődésében fontos mérföldkő megtanulni pohárból inni, az átállás csészéből itatásra 10 hónapos korban fejeződik be. Néhány csecsemő 18-24 hónapos koráig naponta egy-két szoptatáshoz továbbra is ragaszkodik. Abban az esetben is el kell kezdeni a gyermeket szilárd ételekkel etetni és csészéből itatni, amikor az anya tovább szoptat.

Mesterséges táplálás

Szoptatás

Szilárd táplálék bevezetése

| csecsemő, szoptatás
2009-03-03 13:11:06
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop