Újszülött etetése

Az egészséges újszülöttnek aktív kereső- és szopó-reflexe van, és közvetlenül a szülés után el tud kezdeni szopni. Ha a babát nem helyezik a szülőszobában az anya mellére, akkor szokásos módon a szülés után 4 órával kezdődik az etetés.

újszülött, etetés, újszülött | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Nyák felöklendezése a szülés utáni első napon gyakori. Ha az öklendezés ennél tovább tart, az orvos vagy a nővér a maradék nyákot egy az orron keresztül óvatosan a gyomorba vezetett csövön keresztül kimossa.

Mesterségesen táplált újszülött tejérzékenység (allergia) miatt hányhat. Ilyenkor kevésbé allergizáló tápszerre lehet váltani. Ha ez sem segít, az orvos kideríti a hányás okát. Szoptatott, folyamatosan hányó újszülöttnek a gyomor ürülését akadályozó elzáródása lehet. A babák anyatejjel szemben sohasem allergiásak.

Az újszülötteknek naponta legalább hat-nyolcszor van vizeletük a pelenkában. Az első hetekben naponta van székletük, erőteljesen sírnak, bőrük jó állapotú és erőteljes a szopó-reflexük. Ezek a jelek azt mutatják, hogy a baba elég anyatejet vagy tápszert kap. A megfelelő súlygyarapodás megerősíti ezt a tényt. Az etetések közötti hosszú ideig tartó alvás általában annak a jele, hogy a baba eleget kap enni, azonban időnként az a szoptatott baba is alhat hosszabb ideig, amelyik nem kap elegendő mennyiségű tejet. Ezért az anyatejes babákat már korán és rendszeresen kell az orvosnak ellenőriznie, hogy megfelelő táplálásukól megbizonyosodjon.

Mesterséges táplálás

Szoptatás

Szilárd táplálék bevezetése

| újszülött, etetés
2009-03-03 13:09:08
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop