Legutóbbi cikkek

Továbbra is kevés az anyatej

Budapesten jelenleg 25 anya vállalkozik arra, hogy anyatejet adjon le gyűjtőállomásokon, holott legalább háromszor-négyszer ennyire lenne szükség ahhoz, hogy teljesen kielégítsék a rászoruló csecsemők anyatejigényét - nyilatkozta a Magyar Nemzet csütörtöki számában Tasi Zsuzsanna, a Heim Pál Gyermekkórház által működtetett Anyatejgyűjtő Állomás vezetője.


Babaleltár…Szülőnyugtató ultrahang

Nincs annál fontosabb egy anya számára, mint hogy újszülöttje, csecsemője egészséges legyen, vagy ha valamilyen baja van, az mihamarabb kiderüljön. A születést követő 12 órában aktuális rutinvizsgálatok szükségességét éppen ezért nem kérdőjelezi meg senki sem. A tökéletes „egészségleltár” elkészítéséhez, illetve a későbbi vizsgálatok során az orvos számára komoly segítséget nyújthat az ultrahangvizsgálat. Ennek mikéntjéről dr. Szabó Andrea radiológus szakorvossal beszélgettünk.


Táplálási és gyomor-bél problémák újszülöttkorban

A leggyakoribb újszülöttkori táplálási és bélrendszeri problémák orvosi szempontból nem súlyosak. Általában spontán elmúlnak vagy a rendszeres táplálás beállításával rendeződnek.


Szoptatás

Csecsemők ideális tápláléka az anyatej. Azon kívül, hogy könnyen emészthető, felszívódásra alkalmas formában biztosítja a szükséges tápanyagokat, az anyatej ellenanyagokat és fehérvérsejteket is tartalmaz, amelyek a fertőzésekkel szemben védik a csecsemőt. Az anyatej előnyösen változtatja meg a széklet és a bélflóra kémhatását, amely a bakteriális hasmenések elleni védelemben fontos. A fertőző betegségek kevésbé gyakoriak az anyatej védő hatása miatt az anyatejjel táplált csecsemőkben, mint a mesterségesen tápláltakban. A szoptatás az anya számára is előnyös; például testközelben érzi a babát, jobban erősíti a kötődést az anya és gyermeke között, mint mesterséges táplálás esetén.


Újszülött vizsgálata

Az orvos általában az első 12 óra során alaposan megvizsgálja az újszülöttet. A vizsgálat mérések sorozatával kezdődik, beleértve a súly-, hossz- és fejkörfogatmérést. Az Egyesült Államokban az átlagos születési súly 3175 gramm ((Magyarországon 3250 gramm)), a hossz pedig 50,8 cm ((Magyarországon 52 cm)).


Újszülött etetése

Az egészséges újszülöttnek aktív kereső- és szopó-reflexe van, és közvetlenül a szülés után el tud kezdeni szopni. Ha a babát nem helyezik a szülőszobában az anya mellére, akkor szokásos módon a szülés után 4 órával kezdődik az etetés.


Csecsemő táplálása: szilárd étel bevezetése

A szilárd táplálékok bevezetésének időpontja a csecsemő szükségleteitől és hajlandóságától függ. A csecsemők általában nem igényelnek szilárd táplálékot hat hónapos koruk előtt, bár 3-4 hónapos korukban már le tudják nyelni a falatot. Ha a szilárd ételt a nyelv hátulsó részére helyezzük, már fiatalabb korban is lenyelik, de ezt általában elutasítják.


Táplálás: Mesterséges táplálás

Táplálás: Mesterséges táplálás A nem szoptatott babának az első etetéskor gyakran steril desztillált vizet adnak, hogy meggyőződjenek arról tud-e szopni és nyelni, valamint hányás-reflexe helyesen működik-e. A víz nem árthat azoknak az újszülötteknek, akiknek problémájuk van a táplálkozással. Ha a baba nem öklendezi vissza a vizet, a következő etetésnél tápszert lehet adni neki. Kórházban a babákat általában négy óránként etetik. Az Egyesült Államokban energiát és vitaminokat megfelelő mennyiségben tartalmazó, előrecsomagolt csecsemőtápszerek steril üvegekben, 114 grammos kiszerelésben kaphatóak. Az anyának nem szabad sürgetnie a babát, hogy mindegyik üveg tartalmát maradéktalanul fogyassza el, inkább lehetővé kell tennie, hogy annyit egyen amennyit akar. Az első élethetekben az egy etetés alkalmával elfogyasztott mennyiség fokozatosan nő, 30-60 grammról 90-120 grammra kb. naponta hatszor. A kereskedelemben kapható csecsemőtápszerek előnyösebbek, mint a tehéntej, amely az első évben nem megfelelő. A tehéntej ugyan a csecsemőknek jól kiegyensúlyozott táplálék, azonban kevés vasat tartalmaz, ami pedig rendkívül fontos a vörösvérsejtek fejlődéséhez. A-, C- és D-vitamint tartalmazó multivitamin cseppeket naponta kell adni mind tápszerrel táplált, mind anyatejes csecsemőknek az első év során és a második télen, hideg időben, amikor kevés a napsütés és korlátozott a D-vitamin aktiválása. A tápszerhez lehet fluoridot adni, ha nem érhető el fluorozott víz. A mesterségesen táplált babákat az étkezések között vízzel kell megkínálni, különösen meleg időben és meleg, száraz környezetben. Nem helyesen táplált csecsemőknek intravénás táplálásra lehet szükségük. Ezt követően az orvos megpróbálja kideríteni, hogy mi volt a hiba az etetésben. Mesterséges táplálás Szoptatás Szilárd táplálék bevezetése


Web Design & Development Prowebshop