Hirdetés

Terhességi korhoz képest nagy súlyú újszülött

Az újszülött akár koraszülött, akár időre született, akár túlhordott, ha a méhben töltött időhöz képest az átlagosnál nagyobb súlyú, terhességi korhoz képest nagy súlyú újszülöttnek nevezzük.

nagy súlyú újszülött |

InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K

Öröklődő tényezőkön kívül az újszülött szokatlanul nagy méretének leggyakoribb oka az anya terhesség alatti cukorbetegsége (diabétesz). Az anyai vércukor (glükóz) átjut a méhlepénybe, és a magas vércukorszintre reagálva a magzati hasnyálmirigy nagy mennyiségű inzulint termel. Ez okozza, hogy a magzat kifejezetten nagyra nő. Minél rosszabb az anya cukorbetegségének kezelése, várhatóan annál nagyobb lesz az újszülött. Az újszülött nagy mérete a hüvelyi úton történő szülést megnehezítheti és növelheti a sérülések lehetőségét, ezért a terhességi korhoz képest nagy súlyú újszülötteket császármetszéssel hozzák világra.

Születéskor, a köldökzsinór átvágása után az anyából a magzatba a vércukoráramlás hirtelen megszűnik, az újszülött inzulinszintje azonban ekkor még magas. Az újszülött vércukorszintje ezután hajlamos arra, hogy gyorsan leessen, és ún. hipoglikémia lép fel a szülést követő első-második órában. A hipoglikémiás újszülött lehet tünetmentes vagy nyugtalan, közömbös, ernyedt vagy aluszékony, rosszul szoptatható és görcsölhet is. Az anya cukorbetegségének megfelelő kezelésével az újszülött hipoglikémiája megelőzhető. Az újszülött vércukorszintjét szigorúan ellenőrizni kell, és ha szükséges, intravénás cukor-infúziót kell adni közvetlenül a szülés utáni órákban.

Cukorbeteg anyák újszülötteinek vörösvértestszáma kórosan magas, ezért várhatóan magas bilirubinszint (a vörösvértestek lebomlása során keletkező sárga festékanyag) alakul ki vérükben, aminek sárgaság a következménye. Ez kékfénykezelést,s ritkán vércserét tehet szükségessé.

Cukorbeteg anyák újszülötteinek nagyobb az esélye arra, hogy a tüdejük fejletlenebb legyen és ún. légzési distressz szindróma alakuljon ki akkor is, ha a gyermek közel időre születik. A szülés idejének megválasztása előtt magzatvíz-vizsgálatot kell végezni a magzati tüdő érettségének felmérése céljából.

nagy súlyú újszülött

2009-03-03 13:25:05

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop