A koraszülöttek később kezdenek beszélni

Késleltetheti a kisgyermekkori nyelvi fejlődést, ha a gyermek a terhesség harmadik trimeszterében, koraszülöttként jött világra – állítják Illinoisi Egyetem kutatói az eNeuro című folyóiratban megjelent tanulmányban.


A kutatók koraszülött gyermekek agyi mágneses rezonancia képeket (MRI) elemeztek. A vizsgálat a hallókéreg fejlettségét mérte fel, mely létfontosságú a hallás és a hangok megértése szempontjából. A cikk szerint a terhesség harmadik trimeszterében koraszülöttként született gyerekek hallókérgének fejletlensége miatt kétéves korukban a nyelvi készségeikben elmaradás mutatkozik.

A kutatók a St. Louis Gyermekkórház koraszülött intenzív osztályán 2007 és 2010 között kezelt gyermekek adatait elemezték, 90 koraszülött MRI adatait vizsgálták meg. A gyerekekről egy-négy MRI-felvétel készült. Kontrollcsoportként 15 időre született kisbabát vizsgáltak. Ezekről a gyerekekről életük első négy napjában készült MRI.

A kutatók megállapították, hogy a terhesség 26. hetére az elsődleges hallókéreg sokkal fejlettebb volt, mint a nem elsődleges hallókéreg. A 26. és 40. hét között a nem elsődleges hallókéreg gyorsan kifejlődött a koraszülötteknél, részben felzárkózott az elsődleges hallókéreg fejlettségéhez, azonban a 40. hétre a koraszülötteknél a hallás mindkét agyi régiója kevésbé fejlettnek bizonyult a kihordott terhesség végén született kisbabákénál.

A tanulmány szerzői megállapították, hogy kapcsolatban áll egymással a nem elsődleges hallókéreg megkésett fejlődése és a kétéves korban tapasztalt lemaradás a nyelvi fejlődésben. Tehát a koraszülöttként világra jött gyerekek későbbi nyelvi fejlődésbeli lemaradásában ennek az agyi területnek az éretlensége játszhat szerepet.

Az MRI-vel meg lehet jósolni, hogy a koraszülöttek nyelvi fejlődése rendben alakul-e és nem kell-e közbeavatkozni. A kutatók remélik, hogy egyszer majd azoknál a koraszülötteknél, akiknél a nyelvi deficitnek várhatóan a legnagyobb kockázata, már az előtt közbe lehetne lépni, mielőtt beszélni kezdenek.

| koraszülött, beszéd, nyelvi fejlődés, hallókéreg fejlettség
2018-01-17 20:19:12
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop