Egyre több súlyosan éretlen koraszülött marad életben

Emelkedés várható a súlyos fogyatékossággal élő gyerekek számában, miután egyre több éretlen újszülöttet sikerül életben tartani, ám eközben csekély előrelépés történt a nagyon éretlen babák hosszú távú egészségének javításában - közölték szerdán brit neonatológus szakemberek.

A British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóiratban közzétett két tanulmány szerint a vizsgált évtized orvoslásában előrelépést jelentett, hogy nagyobb arányban maradnak életben a 22.
és a 26. terhességi hét között született babák, ám a súlyos egészségügyi szövődmények gyakorisága ugyanolyan magas maradt, mint 1995-ben volt.

A 27. terhességi hét előtt világra jött újszülötteknek kemény harcot kell folytatniuk az életben maradásukért, majd sokan közülük komoly egészségügyi gondokkal néznek szembe: tüdőproblémákkal, szélütéssel és tanulási zavarokkal.

"Ahogy a korai születést túlélő gyerekek száma tovább emelkedik, úgy növekszik azok száma is, akik súlyos fogyatékossággal élnek" - közölte egy londoni sajtótájékoztatón Neil Marlow, a University College London kutatója, aki mindkét tanulmány közreműködője volt.

A tanulmányokban a 22. és a 26. terhességi hét között 2006-ban, Nagy-Britanniában született babák egészségét hasonlították össze az 1995-ben hasonló időre világra jött gyerekek egészségével.

Az első tanulmány a kórházból való távozásukig követte nyomon a babák egészségét. 2006-ban a 22-25 terhességi hétre született babák 53 százaléka hagyhatta el élve a kórházat, míg 1995-ben ez az arány csak 40 százalék volt. A legéretlenebb, 22-23 hétre világra jött újszülöttek túlélési esélye ugyanakkor nem javult.

A második tanulmányban 3 éves korukban hasonlították össze a koraszülöttek egészségét. Úgy találták, hogy a 2006-ban intenzív kezelésre szorult babák 34 százaléka volt teljesen egészséges 3 évesen, míg az 1995-ben születetteknél ez az arány 23 százalék volt. Ugyanakkor nem változott az aránya azoknak a gyerekeknek, akik élethosszig tartó fogyatékosságra - például járásképtelenségre vagy vakságra - számíthatnak, az érintetteknek körülbelül az ötöde tartozik ide.

Mivel a teljes esetszám az 1995-ös 666-ról 2006-ra 1115-re emelkedett, a koraszülöttség miatt súlyos fogyatékossággal élő emberek száma várhatóan növekedni fog.
| koraszülött, fogyatékosság
2012-12-06 05:44:45
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop