Koraszülött

A koraszülöttek olyan alulfejlett újszülöttek, akik 37 hétnél kevesebb időt töltöttek az anyaméhben. A születés utáni betegségek és halálozás hátterében leggyakrabban az egyedüli ok az, hogy a kisbaba koraszülött. A koraszülöttek szervei nem fejlődhettek ki teljesen, ezért bizonyos betegségekkel szemben fogékonyabbak.

koraszülés, koraszülött, koraszülött | InforMed Hírek14   InforMed

A koraszülés oka általában ismeretlen. Nem rendszeres terhesgondozás, nem megfelelő táplálkozás, vagy kezeletlen betegség, fertőzés a terhesség során növeli a koraszülés veszélyét.

Minél korábban kezdődik a terhesgondozás, annál inkább csökken a koraszülés veszélye, de ha a terhesség mégis korábban fejeződne be, legalábbis javítja a kimenetelt. Ha idő előtt megindul a vajúdás és koraszülés valószínű, az orvos gyakran fájáscsökkentő gyógyszereket ad az anyának a vajúdás időleges megállítására és kortikoszteroidokat a magzati tüdő érésének felgyorsítására.

Az újszülöttek tüdejének megfelelő kifejlődése életfontosságú. Az önálló légzéshez szükséges ugyanis, hogy a tüdő-léghólyagocskák (alveolusok) születéskor töltődjenek fel levegővel és nyitva maradjanak. A léghólyagocskák a tüdőben termelődő és a felületi feszültséget csökkentő felületaktív anyag (surfactant) segítségével maradhatnak tágak, a koraszülöttek pedig gyakran nem termelnek elég felületaktív anyagot, így a léghólyagok a tüdőben nem maradnak nyitva.

A légvételek között a tüdő ilyenkor teljesen összeesik. A kialakuló betegséget légzési distressz szindrómának nevezzük, amely súlyos állapothoz, egyes esetekben akár halálhoz is vezethet. Légzési distressz szindrómában szenvedő újszülöttek a kezelés során oxigént igényelnek; ha betegségük súlyos, lélegeztető gépre helyezik őket és egy csövön keresztül közvetlenül a légcsövükbe csepegtethető felületaktív anyagot adnak.

A fejletlen tüdőkön kívül a koraszülöttek agya sem megfelelően érett. Ez szerepet játszik a légzésszünetek kialakulásában, mert agyuk légzőközpontja éretlen. Gyógyszereket lehet adni a légzésszünetek gyakoriságának csökkentésére, és az újszülött agya az érés során kinövi ezt a rendellenességet.

A kifejezetten éretlen agyat, ha az oxigén- vagy a vérellátás megszakad, vérzések és sérülések könnyen károsítják. Még agyvérzés ellenére is a legtöbb koraszülött normálisan fejlődik, ha agyuk károsodása nem nagyon súlyos.

Az agy éretlensége kezdetben gátolhatja a csecsemőt a szopásban és nyelésben. A koraszülötteket először intravénásan táplálják, majd fokozatosan térnek át a gyomorba vezetett csövön keresztül a tejes táplálásra. Körülbelül 34 hetes korban a babáknak képesnek kell lenniük szopásra vagy a cumisüveg elfogadására. Kezdetben a gyomor kis mérete korlátozhatja az egy etetés során adható mennyiséget, mert a túl sok tej visszafolyik.

A koraszülöttek vércukorértékei különösen gyakran mutatnak jelentős ingadozást - mind az alacsonyabb, mind a magasabb értékek irányában.

A koraszülöttek immunrendszere nem teljesen fejlődött ki. A méhlepényen keresztül nem kapták meg a fertőzések ellen az anya által termelt antitestek mindegyikét. Súlyos fertőzések, elsősorban a szepszis kialakulásának veszélye jelentősen nagyobb koraszülöttekben, mint érett, időre született újszülöttekben. A koraszülöttek fogékonyabbak nekrotizáló enterokolitisz (a bélrendszer súlyos gyulladásos betegsége) kialakulására is.

Születés előtt, a magzat által termelt salakanyagok átjutnak a méhlepényen és az anya választja ki őket. Születés után pedig a veséknek és a bélrendszernek kell átvenniük ezt a feladatot. Igen éretlen koraszülöttekben a vesék működése korlátozott, ami a vesék érésével fokozatosan javul. Születés után az újszülötteknek megfelelő máj- és bélműködésre van szükségük ahhoz, hogy a bilirubint (epefesték, a vörösvértestek lebomlása során keletkező sárga festékanyag) a széklettel kiválasszák.

Az újszülöttek, különösen a koraszülöttek vérében a bilirubin szint átmeneti emelkedést mutat, amely sárgasághoz vezethet. A bilirubin szint emelkedésének oka az, hogy az idősebb csecsemőkhöz képest viszonylag éretlenebb a májműködés, rosszabb az etethetőség és kevesebb a széklet. Nagyon magas bilirubin szintek ún. magikteruszhoz, az agykárosodás egyik formájához vezethetnek. A legtöbb újszülöttnek enyhe fokú, következményekkel nem járó sárgasága van, amely oldódik, ahogy a csecsemő táplálhatósága és bélműködése javul.

A koraszülöttek gyorsan veszítenek hőt és nehezen képesek fenntartani normális testhőmérsékletüket, ezért általában inkubátorba helyezik őket.

| koraszülés, koraszülött
2017-09-13 10:59:46
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop