Mesterséges méh

Folyadékkal teli mesterséges méh kifejlesztésén dolgoznak amerikai orvosok, remélve, hogy az eszköz jelentősen javítja majd a súlyosan éretlen koraszülöttek túlélési esélyeit. A Philadelphia-i Gyermekkórház kutatói a Nature Communications című folyóiratban számoltak be eredményeikről.

mesterséges méh, koraszülött, életben maradás esély, koraszülött | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Az Egyesült Államokban évente nagyjából 30 ezer súlyosan éretlen koraszülött jön a világra - a 23. és a 26. terhességi hét között. Ebben az életkorban az emberi csecsemő kb. 500 gramm, tüdeje még fejletlen és nagyon alacsonyak az életben maradás esélyei, a halálozási arány közel 70 százalék, de az életben maradtaknál is súlyos károsodások alakulhatnak ki.

A kutatók célja olyan mesterséges méh kifejlesztése volt, amelyben a súlyosan éretlen koraszülött csecsemők átvészelhetik az életben maradásuk szempontjából kulcsfontosságú heteket. A 28. hét után jelentősen javul a túlélés esélye. A szakemberek már három év dolgoznak a mesterséges méhen és remélik, hogy az eszköz tíz év múlva már bevethető lesz.

A kutatók hat koraszülött - nagyjából a 23-24. terhességi hétre született emberi csecsemő fizikai adottságaival rendelkező - bárányt helyeztek a berendezés legújabb prototípusába, ahol az állatok jól fejlődtek. A magzati tüdő folyadékkal teli környezetben működik. A kutatók szimulálták ezt a környezetet, lehetővé téve a tüdő és más szervek kifejlődését.

A team jelenleg a rendszer finomításán dolgozik, majd a méretét is csökkentik, mert egy koraszülött csecsemő nagyjából egy koraszülött bárány méretének egyharmada.

| mesterséges méh, koraszülött, életben maradás esély
2017-05-02 09:52:24
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop