Retardáció (kis súlyú újszülött)

Azt a koraszülött, időre született, vagy akár túlhordott újszülöttet, aki a méhben töltött időhöz képest az átlagosnál kisebb súlyú, terhességi korhoz képest kis súlyúnak (retardált) nevezzük.

retardáció, újszülött, újszülött | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Születéskor az újszülött kisebb lehet öröklődő tényezők - alacsony szülők vagy genetikai betegségek -, vagy a méhlepény elégtelen működése miatt, amely így a magzat számára nem megfelelő tápanyagot és oxigént szállít. A méhlepény működése a terhesség során elégtelen lehet, ha az anyának magas a vérnyomása, vesebetegsége vagy régóta fennálló cukorbetegsége (diabétesz) van. Kokain- és egyéb kábítószerfüggő, vagy nagymértékű alkoholfogyasztó, illetve erős dohányos anyának nagyobb valószínűséggel születik retardált gyermeke. Ritkábban az anya és a magzat citomegalovírus, rubeola vírus vagy Toxoplasma gondii fertőzése megzavarja a magzat növekedését.

Kisebb méretük ellenére az ilyen újszülöttek megjelenése és viselkedése általában igen hasonlít az azonos időre született, normál méretű újszülöttekhez. Azoknak a terhességi korhoz képest kis súlyú újszülötteknek, akik időre (terminusra) születtek, szerveik már teljesen kifejlődtek. Ha az újszülött növekedése az elégtelen tápanyagellátás miatt volt lassúbb a méhben, akkor születés után megfelelő táplálás esetén az egészségesekhez gyorsan felzárkózik.

Ha a magzat a méhlepény nem megfelelő működése miatt lassabban növekszik, a vajúdás alatt esetleg nem jut elegendő oxigénhez. Minden méhösszehúzódás alatt az anyaméh verőerei azon a helyen, ahol átlépnek a méhfalon a méhlepényhez, összenyomódnak, ezért kevesebb vér folyik át rajtuk. Ha a vajúdás előtt a méhlepény működése még éppen csak kielégítő, a csökkent vérellátás a vajúdás alatt veszélyeztetheti az oxigénszállítást, s ez magzati károsodáshoz vezet. A vajúdás során, a méhösszehúzódások ideje alatt lassul a magzati pulzus. Lassan visszaálló (késői akceleráció) vagy a magzat mozgására nem változó pulzusszám elégtelen oxigénellátottságra utal. Ha a magzat veszélyeztetettsége nyilvánvaló, a szülést gyorsítani kell, és gyakran császármetszést kell végezni.

A vajúdás során a rossz oxigénellátottságú magzat székletet (mekonium) üríthet a magzatvízbe. A tüdők károsodásához vezet, ha a baba félrenyeli, illetve belélegzi a mekonium tartalmú magzatvizet. A mekonium eldugaszolhatja a hörgőcskéket, ezáltal bizonyos tüdőrészek összeesnek, légtelenné válnak. A tüdőkbe félrenyelt mekonium fertőzéses vagy nem fertőzéses tüdőgyulladást okozhat. Mindkét betegségben romlik a tüdő működése.

A túlhordott újszülöttekhez hasonlóan, a retardált újszülöttek a születést követő első órákban és napokban hajlamosak alacsony vércukorszint (glükóz) - ezt az állapotot hipoglikémiánakn nevezzük - kialakulására, mert a terhesség során nem raktároztak elegendő mennyiségű cukrot.

| retardáció, újszülött
2009-02-25 19:10:37
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop