A bölcsőhalál egyik oka

A hirtelen csecsemőhalál (Sudden Infant Death Syndrome, SIDS) az esetek felében akkor következik be, amikor a csecsemő egy ágyban alszik szüleivel, és gyakran kapcsolatba hozható a szülők alkohol- vagy gyógyszer és drogfogyasztásával.

bölcsőhalál, SIDS, sudden infant death syndrome, hirtelen csecsemőhalál | InforMed Hírek14   InforMed | Seprődi, B.

A hirtelen csecsemőhalál megnevezés 1969-ben került a köztudatba, és jelentőségét azért kapta, mert kifejezi, hogy természetes halálról van szó, ami miatt a szülőket nem terhelheti felelősség vagy bűntudat.

Azóta sok új ismeretre tettünk szert, és ma már azt tanácsoljuk a szülőknek, hogy a kockázat csökkentése érdekében gyermeküket füstmentes környezetben, háton fekve altassák úgy, hogy a lábuk elérje a kiságy végét – így nem tudnak véletlenül a takaró alá csúszni.

Az 1990-es évek óta drámaian visszaesett a bölcsőhalál gyakorisága, ami részben annak is köszönhető, hogy konkrét tanácsokkal sikerült ellátni a szülőket a tragédia megelőzését illetően. Az sajnos azonban már bizonytalan, hogy ezek a tanácsok eljutottak-e minden kulturális rétegbe, ezért brit kutatók egy felmérést végeztek a SIDS gyakoriságát illetően.

A szociális helyzet jelentőségét felmérendő, a kapott adatokat összehasonlították egy magas kockázatú csoport (fiatal, kisebbségben élő, dohányzó anyukák) és egy véletlenszerűen kiválasztott kontroll csoport adataival. A szülőket nem sokkal a tragédia után keresték meg, és az alkohol- és drogfogyasztásról érdeklődtek, de részletesen felmérték a halál helyszínét és körülményeit is.

Összesen mintegy 80 esetre derült fény a három éves időszak alatt, ennek több mint felénél (54 %) a szülő és gyermeke együtt aludtak, szemben a két kontroll csoportban előforduló, körülbelül 20-20 %-os együttalvási gyakorisággal.

A szerzők szerint a kockázat jelentős része megmagyarázható a szülők alvás előtti alkohol- és drogfogyasztásával (31 %, szemben a kontroll csoport 3 %-os gyakoriságával), és az együttalvással (17 %, szemben a kontroll csoport 1 %-ával). A SIDS-es csecsemők egyötöde párnával aludt a tragédia idején, és egynegyedük pedig pólyában aludt, ez új lehetséges kockázati tényezőkre utal.

A kockázat hasonló volt minden társadalmi rétegben, ami arra utal, hogy a közösség minden részében egyaránt fennálló rizikóról van szó, és nem pedig a társadalmi kirekesztés következményéről.

A szerzők szerint az üzenetek egy része eljutott a szülőkhöz, és ez tükröződik is a bölcsőhalál gyakoriságának csökkenésében. Úgy tűnik azonban, hogy az együttalvás kockázatos alváskörülménynek minősül: a kicsi számára az első hat élethónapban a legbiztonságosabb hely a kiságy közvetlenül a szülők ágya mellett.

A szülőket figyelmeztetni kell, hogy kerüljék el az olyan helyzeteket, amikor egy fotelben elaludhatnak a kicsinyükkel. Fontos arra is felhívni a figyelmet, hogy soha ne aludjanak együtt gyermekükkel akkor, ha előtte alkoholt vagy kábítószert fogyasztottak.

Mára a hirtelen csecsemőhalál jelentős mértékben megelőzhetővé vált, ennek fenntartásához azonban frissen kell tartsuk a szülők ismeretét a betegséggel és a megfelelő ápolással kapcsolatban. A tudás már megvan, most az a feladat, hogy átültessük a gyakorlatba.

| bölcsőhalál, SIDS, Sudden Infant Death Syndrome, hirtelen csecsemőhalál
2017-10-17 16:11:12
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop