A túlságosan puha alvókörnyezet növeli a csecsemők véletlen fulladásának kockázatát

A párnákkal, paplanokkal és egyéb pihe-puha "védőfelszerelésekkel" kibélelt fekvőhely növelheti a csecsemők hirtelen fulladásának, illetve a bölcsőhalálnak a kockázatát - figyelmeztetnek a szakemberek.

bölcsőhalál, SIDS, babaágy | MTI Hírek 2011 ;8
A kutatók már korábban megállapították, hogy a fekete csecsemőknél az ágyban történő véletlen fulladás, vagy a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) - más néven bölcsőhalál - okozta halálesetek legalább kétszer gyakrabban fordulnak elő, mint a fehér, latin és ázsiai babáknál.

Ennek a jelentős különbségnek valószínűleg genetikai okai is vannak, de azzal is összefüggésben lehet, hogy a szülők a tudtukon kívül veszélyes alvókörnyezetbe fektetik le a csecsemőiket - magyarázta a washingtoni Nemzeti Gyermekegészségügyi Központban dolgozó Rachel Moon, a tanulmány egyik szerzője.

"A túlságosan puhára alakított alvóhely nemhogy nem biztonságos, de egyenesen veszélyes a csecsemőkre nézve" - hangsúlyozta a szakember, arra utalva, hogy sok szülő tévesen az ilyen fekhelyet tartja a legkényelmesebbnek és biztonságosabbnak a gyermeke számára.

Annak kiderítésére, hogy a fekete babák szülei tisztában vannak-e a puha ágynemű kockázatával, a szakemberek 83 fekete kismamával folytattak személyes interjúkat, valamint csoportos beszélgetéseket. A Pediatrics című folyóiratban közölt eredmények szerint a megkérdezett anyukáknak több mint a fele használt párnákat, sarok,- és rácsvédőket, hogy meleg és kényelmes fekvőhelyet készítsen a gyermekének, illetve megvédje a sérülésektől, valamint a leeséstől.

A bölcsőhalál évente 2500 csecsemő halálát okozza az Egyesült Államokban. A babák esetében az oldalukon- és a hasukon való fekvés is növelheti a véletlen fulladás kockázatát, illetve, ha az együtt alvás során a szülők véletlenül rá fekszenek a legkisebbekre. A szakemberek szerint a bölcsőhalál megelőzése érdekében a csecsemőket a hátukon ajánlott fektetni.
| bölcsőhalál, SIDS, babaágy
2011-08-29 01:14:27

Web Design & Development Prowebshop