Ausztrál kutatók megállapították a SIDS lehetséges okát.

Egyes csecsemőknél, akiknél fennáll a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) veszélye, alacsony a butirilkolinészteráz (BChE) nevű enzim vérszintje.

| InforMed Hírek20   InforMed | Glanz, J.

Kép: Shutterstock

A tanulmány megnyithatja az utat az újszülöttek szűréséhez – de az eredményeket további kutatásoknak kell megerősíteniük.

Az eBioMedicine folyóiratban május 6-án publikált tanulmányuk utat nyithat az újszülöttek szűréséhez és beavatkozásokhoz, ha az eredményeket további kutatások is alátámasztják. Dr. Carmel Harrington, aki a Sydney-ben, Ausztráliában, a Westmead-i Gyermekkórház vezette a kutatást.

A kutatók évtizedek óta próbálják megfejteni a rejtélyes szindróma hátterét. És bár csökkent a SIDS előfordulása, a nyugati országokban továbbra is az 1 év alatti csecsemők hirtelen halálozásának vezető oka. A Centers for Disease Control and Prevention adatai szerint az Egyesült Államokban évente körülbelül 3400 csecsemő hal meg hirtelen és váratlanul. Ide tartoznak azok a csecsemők, akik hirtelen halnak meg ismert okból, például fulladás miatt, valamint azok, akik egyértelmű ok nélkül halnak meg, például SIDS miatt. Az esetek csaknem fele a SIDS-nek köszönhető.

Amit az új tanulmány megállapított

Valószínűleg nem egyetlen biológiai mechanizmus okozza, hanem olyan tényezők kombinációja, amelyek  Korábbi tanulmányok rámutattak például a csecsemők agyának alacsony aktivitására vagy olyan agyi károsodására, amelyek szabályozzák a pulzusszámot, a légzést és az ébredést, valamint olyan környezeti stresszhatásokra, mint a puha ágynemű vagy a passzív dohányzás.

Dr. Harrington és kollégái összehasonlították az újszülöttek vérmintáit, 655 egészséges baba, 26 SIDS-ben halt csecsemő és 41 más okból meghalt csecsemő esetében. Azt találták, hogy tíz SIDS-ben elhunyt csecsemő közül kilencnek szignifikánsan alacsonyabb volt a BChE szintje, mint a másik két csoportba tartozó babáké.

„Egyszerűen meg voltam döbbenve” – mondta Dr. Harrington, aki közel 30 éve keresi a nyomokat, amióta egyik gyermekét elveszítette a SIDS miatt. „A SIDS-csecsemők szülei hatalmas bűntudatot hordoznak magukban., de ezzel a vizsgálattal azt tapasztaltuk, hogy ezek a csecsemők születésüktől fogva különböznek egymástól, a különbség rejtett, és eddig senki sem tudott róla. Tehát ez nem a szülők hibája.”

A BChE szerepet játszik a fontos neurotranszmitterek elérhetőségében az agy riasztási útvonalában. Az enzim alacsony szintje azt jelezheti, hogy az agy nem képes olyan jeleket küldeni, amelyek arra késztetik a babát, hogy ébredjen fel és fordítsa el a fejét, vagy vegyen levegőt.

Amit a szülőknek tudniuk kell

Túl korai lenne megmondani, hogy a BChE széles körű vizsgálata hasznos lesz-e. Egyrészt a tudósok és az orvosok nem tudják, mi az enzim „normális” szintje. És mivel az ausztrál kutatók nem fértek hozzá a BChE friss vérmintáihoz, nem mérték meg az enzim abszolút szintjét. A csecsemők között is volt átfedés. A SIDS-ben elhunyt csecsemők némelyikének BChE szintje ugyanabban a tartományban volt, mint azoknál a csecsemőknél, akik nem haltak meg.

Az orvosok és a szülők továbbra is dilemmával szembesülnének: mi a következő lépés? Jelenleg nincs beavatkozás vagy kezelés az alacsony BChE-szintre.

A SIDS megelőzésére vonatkozó tanácsok nagy része ugyanaz marad, mondta Dr. Keens. Ügyeljen arra, hogy kövesse a biztonságos alvásra vonatkozó ajánlásokat , például fektesse a babát a hátára – mind szunyókáláskor, mind éjszaka. Távolítsa el a laza lepedőket, takarókat, párnákat, és puha játékokat a gyermek ágyából. És fontolja meg, hogy legalább hat hónapig, vagy ideális esetben a baba egy éves koráig aludjon a babával egy szobában

| bölcsőhalál, hirtelen csecsmőhalál, SIDS
2022-05-18 19:01:44
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop