Bölcsőhalál: ajánlások

Az amerikai gyermekorvosi akadémia (AAP) 2011 óta először közölt a bölcsőhalál megelőzésére új ajánlást a Pediatrics gyermekorvosi folyóirat aktuális számában.

| InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K.

A babák beletekeredhetnek az ágyneműbe, megfojthatja őket egy-egy plüssjáték, beszorulhatnak a dívány vagy a fotel sarkába, testük túlmelegszik vagy minden nyilvánvaló ok nélkül leáll a légzésük. A bölcsőhalál kockázata egy-négy hónapos korban a legnagyobb, nyolc hónapos vagy annál idősebb csecsemőknél ritkán fordul elő.

Az új irányelvek továbbra is azt ajánlják, hogy a csecsemő aludjon a hátán, tiszta, játékoktól és takaróktól mentes, nem süppedős felületen. A háton altatás tanácsa a 100 ezer élve születésre eső bölcsőhalál esetek számát több mint felére csökkentette az 1992-es 120-ról 56-ra 2001-re.

Az utolsó irányelvekhez képest a legfontosabb változás az a javaslat, hogy a baba a szülőkkel közös szobában, de külön fekhelyen aludjon legalább hat hónapig, de ha lehet egyéves korig. Sose tegyék a szülők a babát díványra vagy fotelba, ne hagyják ott egyedül, vagy másik ember mellett aludni, mert ez veszélyes.

A hirtelen bölcsőhalál további lehetséges kockázati tényezői a dohányzás a baba környezetében és a szülők drog- vagy alkoholfogyasztása.

Az új jelentés óva inti a szülőket a drága bébi monitor rendszerektől és a babát alátámasztó eszközöktől, mert elég néhány egyszerű óvintézkedés, értelmetlen nagy összegeket költeni ilyen berendezésekre.

Az AAP irányelvei a szülés utáni azonnali bőrkontaktust javasolják az anyával, ha az ébren van és állapota orvosi szempontból stabil. Javasolják a szoptatást is, de az anyának a jóllakott babát már külön alvóhelyre kell lefektetnie.

| bölcsőhalál, hirtelen csecsemőhalál, SIDS
2022-05-18 18:43:33
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop