Hirdetés

Ne aludjunk együtt a csecsemővel!

Egy újabb vizsgálat szerint azok a csecsemőket, akik együtt alszanak valamelyik szülővel, nagyobb valószínűséggel fenyegeti a hirtelen csecsemőhalál, mint azokat, akik külön ágyban alszanak.

bölcsőhalál, hirtelen csecsemőhalál, SIDS |

InforMed Hírek11   InforMed | Dobos, L.


A 3 hónaposnál fiatalabb, szülővel alvó csecsemők ötször gyajrabban halnak meg, a 3-12 hónapos korosztályban is háromszoros a kockázat.

A kutatók azt várják vizsgálódásaik közzétételétől, hogy azokhoz a szülőkhöz is eljut az üzenet, akik nem gondolják, hogy a magas kockázati csoportba tartoznak. Ahol a szülők magasan képzettek, a csecsemőt anyatejjel táplálják, és háton altatják (a hirtelen csecsemőhalál elkerülésére kiadott fő ajánlás), úgy vélhetik, hogy nem rájuk vonatkoznak a fentiek. A kutatás vezetője szerint a közös ágyban alvás még akkor is fokozza a kockázatot, ha a szülők egyébként mindent helyesen csinálnak.

A fokozott kockázat még magasabb, ha az anya vagy az apa dohányzik, és ha az anya a megelőző 24 óra folyamán több mint 2 alkoholos italt fogyasztott. Becslések szerint a halálesetek 88 százaléka nem következett volna be, ha nem egy ágyban altatták volna a csecsemőt a szülőkkel.

Az Amerikai Gyermekorvosok Akadémiája a következőket javasolja a hirtelen csecsemőhalál elkerülésére:
  • Altassuk a csecsemőt kemény matracon, a kiságyban ne legyen se párna, se bélés
  • Valamennyi ajánlott oltást kapja meg
  • Ne legyen alvás közben túlöltöztetve, túlságosan betakarva
  • A várandós anya ne dohányozzon, ne igyon alkoholt és ne drogozzon, a csecsemőt ne tegyék ki másodlagos füstnek sem
  • Amennyiben lehetséges, kapjon a csecsemő anyatejet
  • Cumival altassuk a csecsemőt, ha azonban nagyon ellenkezik, ne kényszerítsük
  • Aludjon a csecsemő egy szobában a szülőkkel, de külön kiságyban.
Pontosan a szakemberek sem tudják, mi is történik hirtelen csecsemőhalál (bölcsőhalál) esetén. Sokan úgy vélik, a légzést irányító agytörzs nem működik megfelelően. Ha a csecsemőnél fennáll ez a kockázati tényező, ráadásul oxigén szegény környezetbe kerül, bekövetkezhet a bölcsőhalál.

Health.com

bölcsőhalál, hirtelen csecsemőhalál, SIDS

2013-06-05 19:10:12

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop