Legutóbbi cikkek

Mekónium aspirációs szindróma

Mekónium aspirációs szindróma alakul ki, ha a magzat mekóniumot lélegez be, amely a légutakat elzárja és irritálja a tüdőket.


Koraszülöttek légzésszünete (apnoe)

A koraszülöttek légzésszünete olyan rendellenesség, amelyben a koraszülött légzése átmenetileg megáll. Légzésszünetnek a 15-20 másodperces légzéskimaradást tekintik.


Vérszegénység (újszülött)

Újszülöttben vérszegénységet vérvesztés, a vörösvértestek kifejezett pusztulása vagy károsodott termelése, valamint ezek kombinációja okozhat. Az újszülöttek jelentős mennyiségű vért veszíthetnek a szülés során, ha a méhlepény idő előtt leválik a méh faláról (abruptio placentae)n vagy ha a köldökzsinór elszakad. Ezekben az esetekben, az újszülött nagyon sápadt lehet, vérnyomása alacsony (sokk) és alig lélegzik születése után.


Magzati alkohol szindróma

A magzati alkohol szindróma a terhesség alatt alkoholt fogyasztó anyák újszülötteit érintő állapot. Alkoholfogyasztás a terhesség alatt veleszületett fejlődési rendellenességeket okozhat, elsősorban akkor, ha az anya nagy mennyiségű alkoholt ivott. Nincs bizonyíték arra, hogy kis mennyiségű alkohol fogyasztása veszélytelen lenne, ezért a terhesség alatt egyáltalán nem szabad alkoholt fogyasztani. Nagymennyiségű alkohol vetélést vagy magzati alkohol szindrómát okozhat.


Szoptatás

Csecsemők ideális tápláléka az anyatej. Azon kívül, hogy könnyen emészthető, felszívódásra alkalmas formában biztosítja a szükséges tápanyagokat, az anyatej ellenanyagokat és fehérvérsejteket is tartalmaz, amelyek a fertőzésekkel szemben védik a csecsemőt. Az anyatej előnyösen változtatja meg a széklet és a bélflóra kémhatását, amely a bakteriális hasmenések elleni védelemben fontos. A fertőző betegségek kevésbé gyakoriak az anyatej védő hatása miatt az anyatejjel táplált csecsemőkben, mint a mesterségesen tápláltakban. A szoptatás az anya számára is előnyös; például testközelben érzi a babát, jobban erősíti a kötődést az anya és gyermeke között, mint mesterséges táplálás esetén.


Újszülött vizsgálata

Az orvos általában az első 12 óra során alaposan megvizsgálja az újszülöttet. A vizsgálat mérések sorozatával kezdődik, beleértve a súly-, hossz- és fejkörfogatmérést. Az Egyesült Államokban az átlagos születési súly 3175 gramm ((Magyarországon 3250 gramm)), a hossz pedig 50,8 cm ((Magyarországon 52 cm)).


Újszülött etetése

Az egészséges újszülöttnek aktív kereső- és szopó-reflexe van, és közvetlenül a szülés után el tud kezdeni szopni. Ha a babát nem helyezik a szülőszobában az anya mellére, akkor szokásos módon a szülés után 4 órával kezdődik az etetés.


Csecsemő táplálása: szilárd étel bevezetése

A szilárd táplálékok bevezetésének időpontja a csecsemő szükségleteitől és hajlandóságától függ. A csecsemők általában nem igényelnek szilárd táplálékot hat hónapos koruk előtt, bár 3-4 hónapos korukban már le tudják nyelni a falatot. Ha a szilárd ételt a nyelv hátulsó részére helyezzük, már fiatalabb korban is lenyelik, de ezt általában elutasítják.


Táplálás: Mesterséges táplálás

Táplálás: Mesterséges táplálás A nem szoptatott babának az első etetéskor gyakran steril desztillált vizet adnak, hogy meggyőződjenek arról tud-e szopni és nyelni, valamint hányás-reflexe helyesen működik-e. A víz nem árthat azoknak az újszülötteknek, akiknek problémájuk van a táplálkozással. Ha a baba nem öklendezi vissza a vizet, a következő etetésnél tápszert lehet adni neki. Kórházban a babákat általában négy óránként etetik. Az Egyesült Államokban energiát és vitaminokat megfelelő mennyiségben tartalmazó, előrecsomagolt csecsemőtápszerek steril üvegekben, 114 grammos kiszerelésben kaphatóak. Az anyának nem szabad sürgetnie a babát, hogy mindegyik üveg tartalmát maradéktalanul fogyassza el, inkább lehetővé kell tennie, hogy annyit egyen amennyit akar. Az első élethetekben az egy etetés alkalmával elfogyasztott mennyiség fokozatosan nő, 30-60 grammról 90-120 grammra kb. naponta hatszor. A kereskedelemben kapható csecsemőtápszerek előnyösebbek, mint a tehéntej, amely az első évben nem megfelelő. A tehéntej ugyan a csecsemőknek jól kiegyensúlyozott táplálék, azonban kevés vasat tartalmaz, ami pedig rendkívül fontos a vörösvérsejtek fejlődéséhez. A-, C- és D-vitamint tartalmazó multivitamin cseppeket naponta kell adni mind tápszerrel táplált, mind anyatejes csecsemőknek az első év során és a második télen, hideg időben, amikor kevés a napsütés és korlátozott a D-vitamin aktiválása. A tápszerhez lehet fluoridot adni, ha nem érhető el fluorozott víz. A mesterségesen táplált babákat az étkezések között vízzel kell megkínálni, különösen meleg időben és meleg, száraz környezetben. Nem helyesen táplált csecsemőknek intravénás táplálásra lehet szükségük. Ezt követően az orvos megpróbálja kideríteni, hogy mi volt a hiba az etetésben. Mesterséges táplálás Szoptatás Szilárd táplálék bevezetése


Csecsemők szellemi fejlődése

A viselkedési és szellemi fejlődés üteme gyermekenként nagy mértékben változik. Néhány csecsemő gyorsabban fejlődik, ugyanakkor bizonyos minták a családon belül ismétlődhetnek, mint pl. a késői járás és beszéd.


10 | | | | | | | | | |

Web Design & Development Prowebshop