ÚJ

A koraszülötteknél nagyobb a későbbi mentális problémák kockázata

Svéd és brit kutatók 1,3 millió ember adatainak elemzésével arra a megállapításra jutottak, hogy a koraszülöttként világra jött embereknél későbbi életük során nagyobb a mentális zavarok megjelenésének kockázata.


Harcban a korrupcióval és a gyermekhalállal - Cirstoveanu doktor csodái

A kis Andreinek semmi esélyt nem adtak a bukaresti kórházban, ahol nyolc hónapja világra jött: a roma koraszülöttnek szinte teljesen hiányzik a bélrendszere. Ő azonban "becsapta a doktorokat", máig életben maradt, és nemrég még többre is reménye nyílt. A fordulat annak a riportnak a váratlan következménye, amely Catalin Cirstoveanu bukaresti gyermekorvos küzdelméről készült a közelmúltban. A doktor a korrupció ellen és a rá bízott gyermekek életének megmentéséért harcol: személyesen viszi külföldi klinikákra, életmentő műtétekre a rászoruló aprócska pácienseket.


Még mindig létező kockázat a hirtelen bölcsőhalál

Még mindig jelen van a bölcsőhalál kockázata az Egyesült Államokban: a véletlen fulladás megelőzését célzó kampány hatására a szülők már jobban odafigyelnek a csecsemők biztonságos lefektetésére, ám az esetek számában tapasztalt visszaesés megtorpant az utóbbi években, és a balesetek egy részét továbbra is meg lehetne előzni - figyelmeztetnek a szakemberek.


Több egészségügyi problémájuk van később a kicsivel korábban született babáknak

Nagyobb az egészségügyi problémák kockázata azoknál a gyerekeknél, akik akár csupán néhány héttel korábban jöttek világra a teljes terhességi időhöz, a 40 héthez képest - idézte brit kutatók eredményét a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).


Új laboratóriumi centrifuga a koraszülötteknek

Évente mintegy 3000 újszülött és koraszülött vérvizsgálata válik biztonságosabbá az új laboratóriumi centrifuga segítségével a Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Koraszülött Intenzív és Újszülött Osztályán.


A koraszülöttek közül a lányok túlélése jobb

A nagyon korán, a terhesség 28. hete előtt született babák közül nagyobb a túlélési esélye a lányoknak, mint a fiúknak - állapították meg tanulmányukban ausztrál kutatók.


Egészségesek a világ legkisebb súllyal született gyerekei

Egy egészséges általános iskolás kislányról és egy 22 éves, pszichológiát hallgató egyetemistáról számolnak be amerikai szülészek egy neves gyermekorvosi folyóiratban: a lányok azért kerültek be a jelentésbe, mert ők voltak a világ legkisebb születési súllyal világra jött és életben maradt babái születésük idején.


A koraszülöttek "beszédesebbé" válnak szüleik jelenlétében

Még a legfejletlenebb koraszülöttek is képesek világra jöttük után a hangképzésre, és különösen "beszédessé" válnak, amikor szüleik "társalognak" velük - derítette ki egy amerikai kutatócsoport, amely vizsgálatait a Pediatrics című gyermekgyógyászati szaklapban tette közzé.


Hogy aludjon a baba?

A csecsemőknek kemény matracon, hátukon fekve és lehetőleg szüleikkel közös szobában kellene aludniuk ahhoz, hogy megelőzhetővé váljanak a bölcsőhalálhoz hasonló esetek - áll az amerikai gyermekgyógyászok legfrissebb útmutatójában.


A koraszülötteknek felnőttként is nagyobb a halálozási kockázata

A 37. terhességi hét előtt világra jött koraszülöttek nemcsak életük első évében vannak nagyobb egészségügyi kockázatnak kitéve, hanem kamaszként és fiatal felnőtt korukban is nagyobb a halálozási arányuk, mint teljes időre született kortársaiknak.


| | | 4 | | | | | | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop