ÚJ

A bölcsőhalált agyi rendellenesség okozza

Az amerikai orvosszövetség folyóiratában, a JAMA-ban megjelent tanulmány meggyőző bizonyítékokkal szolgál arra nézve, hogy egy genetikai rendellenesség lehet a magyarázata a hirtelen csecsemőhalálnak vagy bölcsőhalálnak (SIDS - sudden infant death syndrome), amely óriási aggodalommal tölti el az új szülőket.


A hirtelen csecsemőhalállal kapcsolatos két újabb gént fedeztek fel

A hirtelen csecsemőhalál (SIDS) lehetséges kiváltói közé a Mayo-klinikán a közelmúltban végzett kutatások alapján két újabb, a szívvel kapcsolatos gén került be, így egyre valószínűbb, hogy a szív genetikai hibái akár az esetek 15 százalékáért is felelősek lehetnek.


A hirtelen csecsemőhalálnak genetikai okai vannak?

Elképzelhető, hogy a hirtelen csecsemőhalált egy genetikai hiba okozza. Ha a csecsemőnek leáll a légzése, általában levegő után kap, amitől beindul a tüdő működése. A hibás gén ezt a fázist akadályozza meg.


„Kanapé halál”. Gyakoribb lett a hirtelen csecsemőhalál

Brit kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy a „bölcsőhalál” nem minden esetben a bölcsőben vagy a kiságyban következik be, akár „kanapéhalálnak” is nevezhetnénk. Nagy-Britanniában évente 30 kisgyermek hal meg ilyen módon.


Ellenvélemények a hirtelen bölcsőhalál szindrómáról szóló AAP ajánlást illetően

Számos szervezet kifejezte aggodalmát az Amerikai Gyermekgyógyász Társaság (AAP) által kiadott, a bölcsőhalállal (SIDS) foglalkozó ajánlásokkal kapcsolatban.


Ajánlások a hirtelen csecsemőhalál megelőzésére

A hirtelen csecsemőhalál gyakran álmában éri a babát, és magyarázatot általában nem ad rá sem a boncolás, sem a helyszín vizsgálata. 1992-ben 4660 hirtelen csecsemőhalál történt az Egyesült Államokban, és bár 2002-re ez a szám 2295-re esett, a szakemberek szerint ez még mindig nagyon sok, és tenni kell ellene.


Génhiba okozhatja a bölcsőhalált

A hibás gént elsősorban az amerikai amish közösség tagjai hordozzák, de előfordulhat más népességekben is, mondja dr. Dietrich Stephan, a Translational Genomics Research Institute kutatója.


Szeptember 11-e hatása a csecsemők súlyára

A Journal of the American Medical Association jelentése szerint a Manhattant szeptember 11-e után beborító légszennyező anyagok kisebb születési súlyhoz vezettek az akkor terhes nők újszülöttjeinél.


Babaleltár…Szülőnyugtató ultrahang

Nincs annál fontosabb egy anya számára, mint hogy újszülöttje, csecsemője egészséges legyen, vagy ha valamilyen baja van, az mihamarabb kiderüljön. A születést követő 12 órában aktuális rutinvizsgálatok szükségességét éppen ezért nem kérdőjelezi meg senki sem. A tökéletes „egészségleltár” elkészítéséhez, illetve a későbbi vizsgálatok során az orvos számára komoly segítséget nyújthat az ultrahangvizsgálat. Ennek mikéntjéről dr. Szabó Andrea radiológus szakorvossal beszélgettünk.


Gyermekkori agykárosodás (Little-kór)

A Little-kór mindazon mozgás- és szellemi képességbeli zavarok gyűjtőneve, amelyek a magzati életben vagy a születés közben elszenvedett agykárosodásokra vezethetők vissza. Az agysérülés oka lehet az anyai szervezetből a magzatra átterjedt méhen belüli fertőzés vagy a szülőutakban az agyat ért oxigénhiány, fogós műtét, esetleg más, a szülés során létrejött agyroncsolás stb.


| | | | | 6 | | | | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop