ÚJ

A koraszülöttek és a kis súllyal, de időre született (méhen belül sorvadt) újszülöttek

A két csoport között a szakember számára megfogható külső jegyek (érettségi fokok) alapján könnyű különbséget tenni. Amit a szülőknek is jó tudni, hogy míg a koraszülöttek többnyire igen jó ütemben gyarapodnak és a születési súlytól függően néhány hónap alatt utolérhetik a kortársaik súlyát, addig a méhen belül sorvadt újszülöttek súlya igen nehezen indul meg, sokszor már az is eredmény, ha a második élethétben már nem csökken a súlyuk.


A könnyelvezető csatorna elzáródása (helyesebben meg nem nyílása)

Nagyon gyakori újszülöttkori probléma, melyre a gyanút az hívja fel, hogy a beteg egyik vagy mindkét szeme állandóan váladékos, sokszor sírás nélkül is folyik a baba könnye, és a szokásos szemcseppek alkalmazásakor csak átmeneti a javulás.


Veleszületett (méhen belüli) fertőzéses eredetű betegségek

Méhen belül az anya terhesség alatti betegségei kihatással lehetnek az újszülöttre. Attól függően, hogy mikor éri a fejlődő embriót a fertőzés, igen változatos kép alakulhat ki.


Újszülöttkori sárgaság

Többnyire akkor alakul ki, ha a gyermek és az édesanya vércsoportja nem azonos. Ilyenkor a gyermekben keringő vörösvértestek gyorsabban pusztulnak el, s a széteső vértestek májban történő lebontási terméke (bilirubin) a normális mértéknél jobban felszaporodik.


Újszülöttkori betegségek

Erős lelki kötődés kezd kialakulni a szülők és gyermekük között a születés utáni első órákban és napokban. A kötődést befolyásolják a szülők gyermekkori élményei, a gyermeknevelés irányában elfoglalt szociális és kulturális álláspontjuk, személyiségük és szülői mivoltukkal kapcsolatos vágyaik és lelki felkészültségük.


Veleszületett toxoplazmózis

A veleszületett toxoplazmózis terhesség alatt szerzett fertőzés, amelyet az anyából a magzatba átjutó Toxoplasma gondii nevű parazita okoz. A Toxoplasma gondii az egész világon előfordul és minden 1000 újszülöttből 1-8-at fertőz meg.


Veleszületett szifilisz

A veleszületett szifilisz az anyából a magzatba átjutó Treponema pallidum nevű baktérium által okozott fertőző megbetegedés. A szifiliszes terhes nők magzatai 60-80%-ban fertőződhetnek. Korai stádiumú, kezeletlen szifilisz általában a magzatot is megfertőzi, míg a lappangó vagy a késői stádiumú szifilisz nem kerül át.


Veleszületett rubeola

A veleszületett rubeola a terhesség alatt rózsahimlőt okozó vírussal történt fertőzés következménye, ami vetélést, halvaszülést vagy veleszületett fejlődési rendellenességeket okozhat


Citomegalovírus fertőzés

A citomegalovírus fertőzés vírusos megbetegedés, amely újszülöttekben agykárosodást és halált okozhat. Az ember citomegalovírussal születés előtt vagy születés után bármely életkorban fertőződhet meg. Minden 50-500 újszülöttből egy már a születés előtt fertőződött citomegalovírussal. A vírus az anyából a méhlepényen keresztül jut át magzatba. Ha az anya a terhesség első felében fertőződik, a magzat fertőzése súlyosabb.


Hirtelen csecsemőhalál szindróma

A hirtelen csecsemőhalál szindróma látszólag egészséges csecsemők hirtelen váratlan halála. A hirtelen csecsemőhalál szindróma a leggyakoribb halálok két hetes és egy éves kor között. Minden 2000 csecsemő közül hármat érint, legtöbbször alvás közben.


| | | | | | 7 | | | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop