ÚJ

Hipotermia újszülöttkorban

A hipotermia kórosan alacsony testhőmérsékletet jelent. Az újszülöttek testfelszíne, különösen a kis súllyal születetteké, nagy a testsúlyukhoz viszonyítva, ezért gyorsan veszíthetnek hőt, így testhőmérsékletük hideg környezetben könnyen lecsökken. Hőt gyorsan veszíthetnek párologtatással is, ha bőrük magzatvíztől nedves.


Hipoglikémia újszülöttkorban

A hipoglikémia kórosan alacsony vércukorszintet (glükóz szintet) jelent. Hipoglikémiával általában akkor találkozunk, ha az újszülöttnek születéskor kevés a cukortartaléka (raktározott glikogén).


Hipokalcémia újszülöttkorban

Hipokalcémiában kórosan alacsony a vér kalcium-szintje. Kisfokú hipokalcémia meglehetősen gyakori beteg újszülöttekben az első egy-két napon.


Hipernatrémia űjszülöttkorban

Hipernatrémiában kórosan magas a vér nátriumszintje. Hipernatrémiát okozhat a jelentős nátrium(só)-bevitel vagy a szervezet fokozott vízvesztése.


Hiperglikémia újszülöttkorban

A hiperglikémia kórosan magas vércukorszintet (glükóz szintet) jelent. Újszülöttekben a hiperglikémia kevésbé gyakori, mint a hipoglikémia.


Hiperbilirubinémia újszülöttkorban

Hiperbilirubinémiában kórosan magas a bilirubinszint a vérben. A legtöbb újszülöttben a születés után az első néhány napban a bilirubin vérszintje rendszerint átmenetileg megemelkedik, ez a bőr sárgaságát okozza.


Nekrotizáló enterokolitisz újszülöttnél

A nekrotizáló enterokolitisz olyan betegség, amelyben a bélrendszer belső felszíne megsérül és begyullad; súlyos esetben a bélszakasz egy része elhalhat (nekrotizál), ez bélperforációhoz és hashártyagyulladáshoz vezet. Nekrotizáló enterokolitisz főleg koraszülöttekben fordul elő, a betegség oka nem teljesen ismert.


Terhesség alatti kábítószerfogyasztás

A terhesség alatti kábítószerfogyasztás ártalmas a fejlődő magzatra és az újszülöttre. A kokain és az opiátok a jelentős problémákat okozó két legfontosabb tiltott kábítószer.


Bronchopulmonális diszplázia

A bronchopulmonális diszplázia gépi lélegeztetés szövődményeként kialakuló tüdőkárosodás. A hosszú ideig, általában több mint egy hétig lélegeztetett újszülötteknek bronchopulmonális diszpláziájuk alakulhat ki. Ez a rendellenesség sokkal gyakoribb koraszülötteknél.


Mekónium aspirációs szindróma

Mekónium aspirációs szindróma alakul ki, ha a magzat mekóniumot lélegez be, amely a légutakat elzárja és irritálja a tüdőket.


| | | | | | | | 9 | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop