ÚJ

Skorbut csecsemőkorban

A csecsemőkori skorbut nem elégséges C-vitamin (aszkorbinsav) bevitel miatt kialakuló betegség, általában tehéntej-tartalmú tápszerekkel való táplálás során. E készítményekben nincs C-vitamin és fogyasztásuk mellett vitaminpótlásra van szükség. A fenti betegség általában 6-12 hónapos kor között fordul elő. Korai tünetei az ingerlékenység, a rossz étvágy és az elégtelen súlygyarapodás.


Esszenciális zsírsavhiány

Esszenciális zsírsavakat a táplálékkal kell fogyasztani. Ezek közé tartozik a linol-, linolén-, arachidon-, eikozapentano és dokozahexaénsav. A szervezet az arachidonsavat linolsavból tudja előállítani, az eikozapentano és dokozahexaénsavat pedig linolénsavból. A növényi olajok, így a gabonaolaj, a gyapotolaj és a szójaolaj linol- és linolénsav források, a halolajok eikozapentano- és dokozahexaénsavforrások.


K-vitamin-hiány újszülöttkorban

A K-vitamin a véralvadási folyamatokhoz elengedhetetlenül szükséges. Újszülöttekben a K-vitamin-hiány az újszülöttek vérzéses betegségében nyilvánul meg.


E-vitamin-hiány (koraszülöttek)

Az E-vitamin-hiánys viszonylag gyakori koraszülötteknél, mert a méhlepényen a zsírban oldódó vitaminok (például az E-vitamin) nem jutnak át könnyen és a koraszülöttség tovább rontja a rossz ellátásból adódó hiányt.


hírdetés

Web Design & Development Prowebshop