Skorbut csecsemőkorban

A csecsemőkori skorbut nem elégséges C-vitamin (aszkorbinsav) bevitel miatt kialakuló betegség, általában tehéntej-tartalmú tápszerekkel való táplálás során. E készítményekben nincs C-vitamin és fogyasztásuk mellett vitaminpótlásra van szükség. A fenti betegség általában 6-12 hónapos kor között fordul elő. Korai tünetei az ingerlékenység, a rossz étvágy és az elégtelen súlygyarapodás.

skorbut, C-vitaminhiány, csecsemő, csecsemÅ‘ | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
A csecsemő mozgatásra sikongat és előfordulhat, hogy nem mozgatja a lábait, mert a csontokat borító vékony szövetréteg alatti vérzés fájdalmat okoz. Idősebb gyermekekben vérzés fordulhat elő a bőr alatt, és a kibújó fogakat körülvevő íny is könnyen vérezhet. C-vitamin szükséges a kötőszövet (a test szerveit összetartó szövet) felépítéséhez, ezért a skorbut csontrendellenességeket okozhat a bordaporcokban és a lábak hosszú csontjaiban. A bordaporcokban a porc és a csont közötti átmenet megnagyobbodik, dudorok sora alakul ki, amelyet skorbutos rózsafüzérnek hívnak. A skorbut következménye rossz sebgyógyulás.

Az étrend megfelelő C-vitamin tartalmával megelőzhető a skorbut kialakulása: a citromlé és különféle gyümölcslevek kitűnő C-vitamin források. Tápszerrel táplált csecsemőknek naponta 35 milligramm C-vitamint kell kapniuk (egyenértékű 85 gramm narancs- vagy citromlével). A szoptató anyáknak szájon át naponta 100 milligramm C-vitamint kell szedniük. A skorbut kezelésére a csecsemőnek 100-200 milligramm C-vitamint adnak szájon át egy hétig, majd ezt követően naponta 50 milligrammot.

| skorbut, C-vitaminhiány, csecsemő
2009-02-11 10:20:01
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop