A középfülgyulladásról

A középfülgyulladás igen gyakori betegség, különösen azoknál a kisgyerekeknél, akiknek gyakran folyik az orruk. A kisgyerek náthája az esetek 61 százalékában fertőzéses középfülgyulladással végződik.

középfülgyulladás, kezelés, nátha, gyermek | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

A diagnózis során az orvos egy otoszkópnak nevezett eszközzel vizsgálja meg a fület és a dobhártyát. Az egészséges dobhártya áttetsző, rózsaszínes-szürkés, a fertőzött vörös és duzzadt.

A fülkürt a középfület köti össze a garattal, ez tartja fenn a fülben a nyomás szintjét, és segít eltávolítani a középfülből a folyadékot. A nátha, az influenza és egyes allergiák irritálják az fülkürtöt, amitől megduzzad a nyálkahártyája.

Ha a fülkürt bedugul, a középfülben folyadék gyülemlik fel, ami kiváló táptalaja a fertőzést okozó baktériumoknak és vírusoknak. A középfülben levő folyadékot pneumatikus otoszkóppal lehet kideríteni, a levegő befújásával a dobhártya rezgése eltérhet az egészséges állapotban tapasztalhatótól.

Előfordul, hogy túl sok folyadék vagy nyomás gyűlik fel a középfülben, ilyenkor a dobhártya beszakad. Ennek jelei a sárgás-barnás folyadék szivárgása a fülből, valamint az, hogy a kínzó fülfájás a hirtelen nyomáscsökkenés miatt megszűnik. Bár első hallásra félelmetesnek tűnik, a szakadt dobhártya néhány hét alatt begyógyul.

A középfülgyulladás tünetei:
– fájdalom
– hallászavar
– láz
– folyadékszivárgás
– szédülés
– folyadékpangás

Csecsemőknél meglehetősen nehéz felderíteni a fül fertőzésből eredő gyulladását, az alábbi jelek azonban középfülgyulladásra utal: a fül fogdosása, piszkálása, alvászavar, étvágyvesztés. A csecsemő ilyenkor azért nem eszik, mert a középfülben levő megnövekedett nyomás miatt fájdalmas számára a nyelés.

A középfülgyulladás eleinte otthon is kezelhető, jót tesz a meleg vizes borogatás, fájdalomcsillapításra a cseppek, de ennek használatát előbb beszéljük meg az orvossal.

A bakteriális eredetű középfülgyulladáson segítenek az antibiotikumok, de a kisgyerekek immunrendszere az esetek többségében magától is leküzdi a betegséget. Csak a krónikus vagy gyakran visszatérő középfülgyulladás jár esetleg szövődményekkel.

Ha a gyereknek vissza-visszatérő középfülgyulladás van, megoldás lehet, ha az orvos tubust helyez a dobhártyán át a fülbe, ez levezetik a felgyülemlett folyadékot, és csökkenti a fájdalmat. A tubus általában 8-18 hónapig marad a helyén, gyakran maguktól kiesik.

A garatmandula eltávolítása segíthet a krónikus vagy visszatérő középfülgyulladásban szenvedő gyerekeken, míg a megelőzés fő fegyvere a náthavírusok elkerülése gyakori kézmosással. A megelőzést segíti elő a másodlagos füst kerülése és a kötelező védőoltások, valamint az, ha a gyerek hat hónapos koráig anyatejet kap.

A hallójárat gyulladása nem csak az úszók betegsége, ilyenkor a hallójáratban rekedt vízben elszaporodhatnak a baktériumok. Fülcseppekkel kezelhető, és ajánlatos a fül szárazon tartása is.

| középfülgyulladás, kezelés, nátha, gyermek
2018-03-04 12:12:08
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop